GRÖNBORG: ”Jag har varit på en del NHL-intervjuer”

Rikard Grönborg är inne på sin sista säsong som förbundskapten efter det väntar nya utmaningar. Hockeybladet träffade Rikard under Linköpings match mot HV71. En flytt med familjen tillbaka till USA är långt ifrån självklar.
-Jag och familjen flyttar dit där det finns jobb sen vart det blir vet jag faktiskt inte just nu.

Rikard Grönborg tillsammans med Tomas Montén är ute på turné inför kommande turneringar med Tre Kronor och juniorkronorna. För Rikard Grönborg har sista säsongen som Tre Kronors förbundskapten precis startat. Efter det väntar nya utmaningar för Grönborg. Det har tidigare skrivits om att Grönborg tillsammans med familjen flyttar tillbaka till USA vid slutfört uppdrag. Något som enligt Grönborg själv inte alls är självklart.

-Nej nej det är inte alls klart att vi flyttar hem till USA. Jag och familjen flyttar dit det finns jobb. Vart det är vet jag inte i dagsläget. Men som sagt jobbet bestämmer vart vi flyttar och det ska bli roligt och spännande att se vart det blir.

Trots att det är sista säsongen som förbundskapten så skiljer sig inte arbetet nämnvärt från tidigare säsonger. Grönborg som varit involverad i Tre Kronor sen 2008 på olika positioner befinner sig nu på en liten turné för att scouta framförallt unga spelare som är på väg att slå sig in i Tre Kronor.

-Arbetet skiljer sig inte speciellt mycket från tidigare säsonger. Jag har varit involverad i Tre Kronor sen 2008 i olika positioner. Vi jobbar mot ett mål och det målet är att vara väl förberedda som möjligt när VM i Bratislava börjar och även under turneringen ska vi börja varva upp. Just nu är vi ute och tittar på spelare till framförallt turneringen i Karjala i november.

Vad är det för typ av spelare ni tittar extra på?

-Vi gjorde en bedömning efter mitt första år som förbundskapten. Vi vill titta och är nyfikna på framförallt det de lite yngre killarna. Några av dem har varit i Nordamerika och kommit tillbaka. Sen såklart att kunna mönstra bästa landslaget vi kan under turneringarna med SHL, KHL och NLA-spelare.

Måste få bli sin egen förbundskapten 

Tillträdande förbundskapten Johan Garpenlöv är och har varit en stor anledning till att NHL-spelare nästan själva ringer in och ställer sig till förfogande för spel i Tre Kronor. Garpenlöv är den som haft den tätaste kontakten med spelarna och deras familjer. Just spelarnas familjesituationer läggs det stor vikt vid för att kunna locka dem till turneringarna.

-Garpenlöv är den som haft tätast kontakt med spelarna och deras familjer. Spelar man en hel NHL-säsong så krävs det lite extra för att spela vidare en extra månad med landslaget. Där har vi arbetet mycket med att kunna erbjuda ett helhetspaket. Det kan vara allt från boendet för hela familjen, DeLuxe-paket, men ända ner till kexchoklad åt barnen. Trivs familjerna så blir det såklart ett enklare val att spela de där extra veckorna.

Johan Garpenlöv har även han varit högst involverad i Tre Kronor under en väldigt lång tid och byggt upp det Tre Kronor som finns idag. Grönborg ser inte att det kommer bli någon större skillnad när han kliver av och Garpenlöv tar över.

-Garpen har varit involverad i detta under en väldigt lång tid och även varit Manager i Tre Kronor och även de här två åren som assisterande förbundskapten. Så dialogen med spelare och runt omkring kommer fortsätta likt min egen maner. Jag ser inte att det kommer bli någon större skillnad. Sen måste garpen såklart vara sin egen förbundskapten. Men det han framförallt är väldigt bra på är dialogen med NHL-spelare och även andra.

Framtidens Tre Kronor

För Tre Kronor är det en spännande tid som står framför dem. Mänger av unga spelare har tagit framträdande roller och spås en lysande framtid i NHL. Spelare som Rasmus Dahlin, Elias Pettersson och Jonathan Dahlén för att bara nämna tre.

-Vi har väldigt många unga duktiga spelare i NHL och runt omkring i Europa men även här i SHL. Urvalet är väldigt stort så största svårigheter är att formera gruppen på bästa sätt till varje turnering. Jag känner att återväxten har varit väldigt bra de senaste åren.

Svensk hockey fostrar fram mängder av spelare som lyckas i sina NHL-lag. Och i juniorhockeyn blomstrar framgångarna inte mist tog sig HV71 J20 till final i klubblags-VM där det dock blev förlust mot Lokomotiv Yaroslavl. Hur kommer det sig att svensk juniorhockey är så mycket bättre än i övriga Europa?

-Det är en intressant fråga. Jag skulle vilja säga att det är ledarna som arbetar ute i klubbarna. Vi har väldigt bra ledarutbildningar som tränare och ledare ute i klubbarna erbjuds långt ner i åldrarna. Programmen är väldigt bra och det ger mycket tillbaka på lång sikt. Just det att den erbjuds till ledare som har hand om allt från Hockeyskola och uppåt gör att det finns ett tydligt spår. Sen är det oftast väldig bra personer som väljer att vara ledare i olika klubbar. Just ledarna och våra utbildningar som erbjuds ser jag som den största skillnaden. Detta ser vi även i svensk damhockey som har utvecklats jättemycket senaste åren och kommer fortsätta göra så under en längre period. Just damhockeyn är något som kommer växa och bli väldigt stort inom några år.

Blir till att söka jobb

Efter Tre Kronor så är framtiden oviss för Rikard Grönborg. En flytt hem till USA är inte alls lika självklar som många verkar tro. Flyttlasset för familjen går dit jobbet erbjuds. Men NHL är självklart en dröm, och intresset finns.

-Ja efter Tre Kronor blir det till att söka jobb någonstans. Det är framförallt det som är nästa steg och jag är jättenyfiken på vad som komma skall. Ingenting är klart just nu och vi har precis börjat denna säsongen. Vi flyttar dit vi får jobb och sen vart det blir får vi helt enkelt se.

Hur mycket lockar jobbet som NHL-tränare?

Det är klart att det lockar och någonting som hägrar. Det vore väldigt roligt att träna ett NHL-lag, jag söker utmaningar och vad de utmaningarna är det vet jag inte just nu. NHL-lag visade intresse redan förra säsongen och jag var även på flera intervjuer. Just nu pågår inga förhandlingar men det ska bli väldigt spännande att se vart det bär av, avslutar Rikard Grönborg.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN