Anders Nilsson fick chansen – spikade igen

Tre Kronors tredje match i VM spelades mot Frankrike. Sverige hade en match i benen sedan dagen innan då de vann en rysarseger mot Tjeckien. Den här gången fick Anders Nilsson chansen i kassen istället för Magnus Hellberg. Supertalangen Elias Pettersson fick äntligen igång poängproduktionen.

Anders Nilsson fick chansen mellan stolparna och skapade positiva huvudbryer till förbundskaptenerna. En stabil insats där han höll sig alert trots lite att göra i matchen.

Tre Kronor kommer från en rysarseger mot Tjeckien från dagen innan måndagens drabbning. Men det kändes ändå som att dagens match inte ens hann börja innan Tre Kronor tog ledningen. Rickard Rakell visade att han brukar göra mål på NHL-målvakter till vardags. Stockholmskedjan levererade alltså direkt i första bytet, men Rickard Rakell fick faktiskt framspelningen från försvararen Adam Larsson. Mattias Janmark noterades också för assist då han i sin tur levererade pucken till Adam Larsson.

Mycket inför matchen handlade om huruvida Elias Pettersson skulle komma igång med poängproduktionen i VM. I och med att Frankrike är en betydligt sämre motståndare än Sverige var det ett ypperligt tillfälle för Växjös guldgosse att kliva fram på den internationella arenan. I första powerplayet som Sverige fick, var han väldigt pigg och tog en del skott, gjorde en fin dragning och så fick han äntligen göra en assist. Han drog in pucken mot slottet där Mikael Backlund enkelt styrde in 2-0. Till sist fick han äntligen göra sitt efterlängtade VM-mål.

Frankrike drog på sig en utvisning som de klarade av att döda. Direkt efter att Frankrike blivit fulltagligt så drog de på sig ytterligare tid på botbänken då Nyqvist hakades i ett bra läge. Fransmännen hängde inte med för fem öre. Ändå lyckades inte tre kronor förvalta chanserna trots att de mer eller mindre parkerat i den offensiva zonen under båda deras numerära överlägen.

Matchbilden var definitivt fullständigt till Sveriges favör. Det enda som kunde få Frankrike att ta sig in i anfallzon var en chans i numerärt överläge, de skulle också komma att få just en sådan chans i powerplay när Lias Andersson åkte ut 12.25. Även om fransmännen kom in i anfallszonen så blev aldrig Anders Nilsson riktigt testad. Faktum är att Frankrikes powerplay aldrig riktigt etablerades ordentligt.

Resten av perioden verkade Tre Kronor ganska ointresserade och gled runt på en skridsko, men Frankrike kunde ändå inte hota Sverige på något sätt. Perioden avslutades med ett svenskt powerplay men de blev inga mål innan periodsignalen ljöd.

Andra perioden

Mittenakten inleddes, trots Sveriges powerplay, på samma sätt som första perioden avslutades. Lågt tempo och inget riktigt intresse från svenskt håll. Ungefär efter fem minuter av den andra perioden började dock Tre Kronor att parkera i Frankrikes försvarszon. Kedjan med Elias Pettersson, Gustav Nyqvist och Mikael Backlund snurrade rätt friskt med fransmännen. De var också nära att göra 3-0 då Adam Larsson serverade Mikael Backlund mitt i slottet, Elias Pettersson högg på returen men missade även han.

Även om matchen bara verkade spelas av så delade plötsligt Adam Larsson ut en rejäl tackling på öppen is som tog illa på fransmannen. Sverige forcerade framåt och Oliver Ekman Larsson fick hänga dit 3-0 vid tiden 12.09. Upprördhet i det franska båset, det blev lite smågrufffigt några sekvenser efter det svenska målet. Men det blev aldrig något riktigt liv i matchen efter att halva tiden hade gått.

Det blev ändå några halvchanser från Sveriges motståndare, men Anders Nilsson höll sig vaken trots att matchen var ett rejält sömnpiller. Det blev rejält irriterat ett tag och mer gruff bröt ut. Nicolas Ritz var på Oliver Ekman Larsson och då klev Adam Larsson in i händelsernas centrum, det blev även irriterat mellan Magnus Pääjärvi och LeClerc. Det blev vardera dubbelutvisningar för roughing som kvitterades och spel fem mot fem väntade.

Även om Frankrike fick lite press på Sverige så blev det ändå aldrig riktigt farligt i den här perioden heller. När den andra perioden var slut önskade nog de flesta i Royal Arena att det var slutsignalen som lät.

Tredje perioden

Tredje periodens inledning var lik den andra periodens. Väldigt händelselös och Sverige luftade fjärdekedjan med Johan Larsson, Magnus Pääjärvi och Jacob de la Rose betydligt oftare än vad de gjort i tidigare matcher under gruppspelet.

Anders Nilsson svarade för en fin räddning på en fransk kontring. Han har genomgående under matchen gjort det han ska. Även om han aldrig blev testad en enda gång under matchen.Elias Pettersson fick också göra ett mål i powerplay, därmed skrev han in sig i målprotokollet också då Tre Kronor tog ledningen med 4-0. Han gjorde som han brukade och gled in från vänsterkanten för att skicka upp pucken i krysset.

Tre Kronor har aldrig försvarat mot ett sådant uddlöst anfall som det Frankrike bjöd på. Försvaret i Sverige blev egentligen aldrig riktigt utmanat. Istället kan kritik istället riktas mot Tre Kronors ineffektivitet, de hade ofta chanser, de hade mest puck, men det blev bara 4-0.  Sverige vann glidandes på en skridsko, med en tuff match mot Tjeckien i benen, på grund av att Frankrike är fullständigt urusla. Klart sämsta motståndet som Tre Kronor spelat mot i den här turneringen.

Den här matchen avgjordes mer eller mindre med Rickard Rakells första mål efter 24 sekunder i den första perioden.