HOCKEY-VM: Sverige premiärkrossar Vitryssland

Publikstödet var väldigt stort i Köpenhamns Royal Arena när Sverige spelade sin första match i VM 2018. Sverige mötte Vitryssland och matchen slutade med att Tre Kronor vann enkelt. Slutresultatet blev 5-0 till Sverige.

Ett rejält publikstöd väntade Tre Kronor redan vid första nedsläppet i Köpenhamn. Det var nästan bara gula tröjor i Royal Arena. Målvaktsvalet i Sverige föll på Magnus Hellberg och inte Anders Nilsson. I Vitryssland vaktade Ivan Kulbakov kassen, i alla fall till en början.

Första perioden

Första läget kom 16.50 in i den första perioden. Rickard Rakell bröt igenom och drog till med ett handledsskott men dessvärre rakt i magen på Kulbakov. Vid tiden 15.10 kom dock den första riktiga målchansen, men den stod däremot inte Tre Kronor för. Vitryssland kontrade till sig ett två-mot-ett-läge där Geoff Platt fick chansen att avsluta. Magnus Hellberg svarade med en viktig sidledsförflyttning, Vitryssland kunde definitivt ha gjort det första målet under den situationen.

De första nio minuterna var relativt trevande, lagen kände lite på varandra, men när klockan slog 10.57 tryckte Lias Andersson in 1-0, tur att avstängningen för den slängda silvermedaljen i JVM gäller först i nästa års VM, sedan utökade även Gustav Nyqvist med 2-0 på klockslaget 10.15. Bekväm ledning redan innan första powerbreaket.

Sverige hade höjt koncentrationen, de dödade enkelt en utvisning runt de sista fem minuterna av den första perioden, och gav inte Vitryssland någonting gratis. Vid den första pausen var inga svensksupportrar särskilt nervösa. Vilket de naturligtvis inte heller ska vara då Vitryssland nästan alltid varit sämre än Tre Kronor.

Andra perioden

Mittenperioden inleddes också med svensk lekstuga, John Klingberg bjöd på en läcker tunnel och den svenska pressen som etablerades efteråt skapade ett powerplay för Tre Kronor. Det blev dock inget mål i det numerära överläget. Utan Sverige väntade någon minut och gjorde mål i spel fem-mot-fem istället. Mattias Janmark noterades för 3-0 och nu började Sverige ta över matchen fullständigt.

Vittryssland kändes redan slitna, innan halva matchen hade spelats, trots att det var den första dagen på turneringen. Magnus Pääjärvi hade ett klassläge i slottet och det var mycket nära 4-0 men Ivan Kulbakov klarade.

Efter powerbreaket i andra perioden fick Vitryssland med sig ett powerplay då Adrian Kempe ådrog sig en hakningsutvisning. Sverige störde Vitrysslands powerplay ganska bra, i slutet lyckades dock bortalaget generera lite tryck men det var inga större svårigheter för Magnus Hellberg och det svenska försvaret.

Sverige pressade på högt och fortsatte med att störa Vitrysslands spel. Sedan tog Rikard Rakell en onödig utvisning genom en cosschecking. Sverige blev nedtryckta i egen zon nästan genom hela det numerära underläget, ändå lyckades inte Vitryssland skapa några riktiga farligheter.

Tre Kronor dödade utvinsingen och fick rejäl energi av det. När Rikard Rakell hoppade ut från utvisningsbåset tar han pucken och snärtar dit ett välplacerat handeldsskott. Slutspelat för Ivan Kulbakov vid resultatet 4-0, Vitryssland bytte målvakt till Mikhail Karnaukhov.

När fem minuter återstod av den andra perioden var Vitryssland totalt utspelat. Men båda lagen verkade mest intresserade av att spela ut mellanakten. Det blev inga fler mål i den perioden.

Tredje perioden

De första tio minuterna av den sista perioden verkade ingen part särskilt intresserad i att spela en tempofylld hockey. Men Sverige var fortfarande laget som bäst kontrollerade matchen och kom till de farligaste lägena.

Tre Kronor lyckades däremot till sist få hål även på Vitrysslands reservmålvakt. Mika Zibanejad fick göra ett välförtjänt mål när ungefär fyra minuter återstod av matchen. Därmed cementerades också slutresultatet till 5-0 och den överlägsna segern var fullbordad.

Sverige bjöd genomgående under matchen på många fina individuella prestationer, skott, dragningar och även några viktiga räddningar särskilt i matchens inledande skeenden. Viktigt att hålla nollan, Magnus Hellberg svarade för några viktiga räddningar som annars kunde ha resulterat i en helt annan matchbild.

Kritiken man kan ge Tre Kronor var att de tog en del onödiga utvisningar, men samtidigt kunde inte Vitryssland hota i numerärt överläge i alla fall.

Svårt att avgöra hur långt denna laguppställning av svenska hockeyspelare kan ta Sverige i turneringen efter bara den här matchen som präglades av svensk dominans, vilket också förväntades i och med laguppställningarnas klasskillnader.

Allt som allt en väl genomförd match av Tre Kronor.