Foto: Bildbyrån

Under torsdagskvällen spelades den första matchen i årets J18-VM mellan Sverige och Ryssland. Och det blev en svensk förlust trots spelövertag.

Årets upplaga av J18-VM spelas i Slovakien. Sverige spelar i en grupp tillsammans med USA, Vitryssland, Tjeckien och Ryssland. I kvällens öppningsmatch ställdes Sverige mot sistnämnda Ryssland. Och trots svenskt spelövertag slutade matchen med svensk förlust.

Svensk ledning efter svängig inledning 

Matchen började på ett väldigt svängigt sätt där båda lagen skapade chanser. Sverige var då något vassare. Efter 8.37 fick Sverige en bra chans att ta ledningen i powerplay efter att Rysslands Kirill Maximov blivit utvisad för en tripping. Målet skulle också komma för Sveriges del. Backen Erik Brännström (till vardags i HV71) skickade in en puck på mål som gick in bakom en troligtvis skymd Maxim Zhukow i det ryska målet. Sverige fortsatte vara det bättre laget och skapade flertalet bra chanser till att utöka sin ledning. Men 0-1 stod sig perioden ut.

Den andra perioden blev mållös trots fortsatt svenskt spelövertag hela perioden igenom. Sverige vann skotten i den andra perioden med hela 16-6. Men målen uteblev alltså och Sverige hade en 0-1 ledning med sig in i den tredje perioden.

Hockey är inte alltid rättvist

Som alla vi som följer hockey vet så är det inte alltid en rättvis sport. Det visade sig verkligen i den här matchen. För trots att det var Sverige som inledde den tredje perioden bäst så var det Ryssland som skulle kvittera matchen drygt två minuter in i den tredje perioden. Kirill Slepets tog in pucken i anfallszon och promenerade igenom det svenska försvaret. Slepets sköt ett skott som den svenska målvakten Olle Eriksson Ek släppte retur på. På returen kunde Kirill Maximov skicka in kvitteringen i öppet mål.

Efter målet tog Sverige över återigen och tryckte tillbaka Ryssland. Men ineffektivitet kombinerat med slarv i försvaret gjorde att Ryssland kunde göra 2-1 efter att Ivan Chekhovich hittade supertalangen Andrei Svechnikov med en bra passning efter en snabb spelvändning.

Sverige var egentligen det bättre laget genom hela tredje perioden men man var för ineffektiva och gjorde inte mål på de chanser man skapade. Istället kunde Ryssland avgöra matchen med 3-1 i tom bur när bara två sekunder återstod. Målet gjordes av Svechnikov som därmed gjorde sitt andra mål i matchen.

Sverige spelar sin nästa match på lördag 19.30 mot Tjeckien.

Ryssland-Sverige 3-1 (0-1, 0-0, 3-0)
0-1 PP (09:05) Erik Brännström (Isac Lundeström, Rickard Hugg)
1-1 (42:13) Kirill Maximov (Kirill Slepets)
2-1 (51:02) Andrei Svechnikov (Ivan Chekhovich)
3-1 (59:58) Andrei Svechnikov (Ivan Chekhovich)
Skott: 23-44 (10-15, 6-16, 7-13)

Kommentarer

Kommentarer