Momentum svängde – Danmarks mardrömspremiär

Det var ett Danmark som startade bäst. Dock lyckades Lettland vända momentum helt och hållet, i vad som blev en övertygande seger för det baltiska laget.

Danmark rivstartade den första perioden och skapade mängder med chanser där den Lettiska keepern Elvis Merzlikins storspelade. Trots att målen uteblev så var underhållningsvärdet högt och det enda som saknades för Danskarna var effektiviteten. Skottstatistiken blev 18-7 i favör till Danmark.

Total omvändning av momentum

Lettland var bättre förberedda inför den andra och i inledningen hade Danskarna inte alls samma vassa lägen. 3:08 in i perioden så tryckte Lettlands Gints Meija in pucken som Dahm trodde sig ha kontroll på. Om den första perioden tillhörde Danmark så var den andra raka motsatsen där det var Lettland som hade full kontroll på matchbilden. Mannen som stack ut i Danmark heter Nikolaj Ehlers som vid ett par tillfällen var ruggigt nära att kvittera och som dessutom räddade ett mål där han lyfte på Kenins klubba. Skotten blev 14-6 till Lettland.

Den Lettländska nådastöten

Danskarna startade tredje otroligt segt. Lettland kunde utnyttja detta och Janis Sprukts bakom målet hittade fram till Indrasis som distinkt kunde pricka in 2-0 1:48 in i den tredje perioden. När Danmark drog på sig två onödiga utvisningar så kunde Lettland rulla upp de tre Danska försvararna när Miks Indrasis kunde skjuta mot ett i princip öppet mål till 3-0 12:40 in i period nummer tre. Danmark hade inte någonting att säga till om i slutet av perioden och det vart inget mer mål. Skotten i den tredje perioden var 14-3 till ett dominant Lettland.

Slutresultatet blev 3-0 till Lettland och Danmark som redan är kvalificerade för nästa års VM i och med att den spelas på hemmaplan lär vilja ha revansch mot ett USA som inte lär vilja förlora. Lettland å andra sidan tar sig an Slovakien nästa match.