Kanada till final efter en makalös vändning

Ryssland hade matchen efter 40 minuter. Men Kanada vände i tredje perioden på ett makalöst sätt och gick till final.

Det var gasen i botten från start mellan Kanada och Ryssland i dagens första semifinal. Kanadas Sean Couturier fick ett rent läge framför mål direkt i matchinledningen, dock sköt han utanför mål. Det svängde fram och tillbaka under hela perioden. När Ryssland var i offensiv zon skapade de tryck genom fint passningsspel. Medan Kanada spelade ett starkt sargspel och drev in på mål. Trots en del bra målchanser slutade den första perioden mållöst.

– Det finns saker att jobba på, men vi ska höja oss till de kommande två perioderna, sa Kanadas Mark Scheifele till TV4 efter period ett.

I början av mellanakten prickade Yevgeni Dadonov stolpen, efter ett fint pass från Nikita Gusev. Ju längre perioden gick, desto fler gruff efter avblåsning fick vi se. Det märktes verkligen att en VM-final plats stod på spel. Efter 12 minuter in i perioden gjorde Yevgeni Kuznetsov 0-1, efter mycket vackert passningsspel. Ungefär tre minuter senare kom även 0-2 genom Nikita Gusev i powerplay. Även matchens andra mål kom efter mycket bra passningsspel.

I början av tredje perioden lyckades Kanada utnyttja ett powerplay som verkställdes i slutet av period 2. Mark Scheifele styrde in 1-2 och gav Kanada nytt syre i matchen. Med fem minuter kvar av ordinarie tid lyckades Nathan MacKinnon kvittera till 2-2, efter svagt försvarsspel av Ryssland. Mindre än två minuter efter kvitteringen fullbordade Ryan O’Reilly vändningen genom att göra 3-2. Sean Couturier avslutade målskyttet genom att göra 4-2 i tom kasse. Kanada till final efter en makalös tredje period.

– När vi slutade överanalysera, blev vi effektiva. Det gäller att fortsätta tro på oss själva och stötta varandra om vi ska lyckas i nästa match, sa Kanadas Ryan O’Reilly till TV4 efter matchen.