MODERKLUBBARNA: Här startade karriärerna för Juniorkronorna

16 av 23 spelare i Juniorkronorna spelar i SHL, två spelar i Hockeyallsvenskan, två AHL, en i vardera OHL, USHL och svenska J20 Superelit. De är i början av sina karriärer och några kommer att bli firade stjärnor. Det som oftast glöms bort är var karriärerna startar, här är moderklubbarna för Juniorkronorna.

Moderklubbarna glöms ofta bort när man pratar om framgångsrika hockeyspelare. En journalist som lyft upp spelarnas första klubbar till ytan och hyllar dem är SVT:s Chris Härenstam. Framförallt i TV-pucken får vi moderklubbarna listade.

Det är klubbar runt om i Sverige och som ofta glöms bort när de representerar klubbar som Toronto Marlies, Brynäs, Djurgården, HV71, Färjestad eller Växjö för att nämna några klubbar.

Årets upplaga av Juniorkronorna är hockeyuppfostrade från Kristianstad i söder till Malmberget i norr och från Värmdö i öster till Chicago i väster.

Moderklubbarna för Juniorkronorna

Olle Eriksson Ek – Färjestad BK

Har tillhört FBK i hela karriären. Färjestad bildades 1932 och spelar i SHL. A-laget leder maratonligan för den högsta serien i landet. Nio SM-guld.

Filip Gustavsson – Kågedalens AIF

Kåge är en liten ort drygt en mil norr om Skellefteå. Kågedalens AIF bildades 1962 och har förutom ishockey även fotboll och innebandy på programmet. Viktor Arvidsson nu i Nashville Predators kommer också från klubben. Klubben saknar seniorverksamhet.

Filip Larsson – Boo HC

Har sina rötter i Saltsjö-Boo i Nacka utanför Stockholm, är en av Stockholmshockeyns plantskolor. Har ungefär 400 aktiva hockeyspelare i klubben. Alexander Wennberg, idag i Columbus Blue Jackets kommer också från Nackaklubben. Klubben bildades som Boo IF 1942. A-laget spelar i division 3.

Erik Brännström – Nässjö HC

I Nässjö HC har Erik Brännström fått sin hockeyuppfostran innan det blev HV71. I klubben har också New York Rangers Jesper Fast fostrats. Klubben grundades 1959 och A-laget spelar i division 2.

Rasmus Dahlin – HC Lidköping

Sveriges största backtalang någonsin kommer från Trollhättan och startade sin hockeykarriär i bandymeckat Lidköping. Klubben startade sin verksamhet 1976 och A-laget spelar i division 3.

Linus Högberg – Älta IF

Ytterligare en Nackaklubb som fostrar JVM-spelare. Älta IF har förutom ishockey även fotboll, innebandy, handboll, gymnastik och konståkning på programmet. 1941 bildades klubben och A-laget spelar i division 3. Den förre stormålvakten Tommy Söderström är fostrad i klubben.

Timothy Liljegren – Kristianstads IK

Från Handbollsmetropolen Kristianstad kommer backen Timothy Liljegren som nu spelar i Toronto Marlies i AHL. Klubben bildades 1966 och A-laget spelar idag i Hockeyettan. Klubben var minuter från spel i Hockeyallsvenskan när Pantern först kastades ur.

Gustav Lindström – Östervåla IF

Lindström har att brås på, Östervåla IF har också fostrat hans morbror Marcus Ragnarsson. Samma morbror som har två SM-guld med Djurgården och är hans tränare. Östervåla IF bildades redan 1958 och A-laget spelar idag i division 3.

Jacob Moverare – Östersunds IK

Klubben bildades 1965 och har en radda kända spelare som kommer från Storsjöns strand. Idag spelar A-laget i Hockeyettan. De största profilerna från klubben är Ulf Dahlén, Jonathan Dahlén, Alexander Edler, Edwin Hedberg och Emil Djuse.

Jesper Sellgren – Örnsköldsviks SK

Klubben Örnsköldsviks SK finns inte kvar. Den heter numera Örnsköldsviks HF som bildades 2010, A-laget spelar i Hockeyettan. Kent Forsberg tidigare förbundskapten är klubbens största profil.

Lias Andersson – Kungälvs IK

Ytterligare en klubb med många spelare som lyckats i karriären. Klubben bildades 1952 och A-laget spelar i division 2. Stjärnorna som fostrats här är Mikael Andersson, Per-Johan Axelsson, Anton Axelsson, Niklas Andersson och Fredrik Sjöström.

Jesper Boqvist – Hedemora SK

Hedemora SK har fostrat Daniel Widing. Klubben bildades 1930 och A-laget spelar i division 2.

Marcus Davidsson – Tyresö HK

Tyresöklubben utanför Stockholm tar fram många talanger. Två spelare har nått NHL, det är Johan Garpenlöv, idag assisterande tränare i Tre Kronor och Karlskronas back David Printz. Idag är klubben sammanslagen med Hanviken och A-laget spelar i Hockeyettan.

Glenn Gustafsson – Västerhaninge IF

Klubben startade redan 1925, men har idag ingen aktivitet. Djurgårdens grovarbetare Henrik Eriksson är också från klubben.

Axel Jonsson Fjällby – Värmdö HC

Värmdö HC startade som GV-75, just 1975. Klubben har fostrat spelare som Linus Söderström, Adam Ollas Mattsson och Jan Huokko. A-laget spelar i division 2.

Fredrik Karlström – Trångsunds IF

I Trångsund har spelare som Ove Molin, Jesper Bratt och Thomas Östlund spelat sina första matcher. Klubben bildades 1936 och A-laget spelar i division 2.

Linus Lindström – Skellefteå AIK

En av få spelare som har en SHL-klubb som moderklubb. Klubben bildades 1921 och hockeyn togs upp på programmet 1943. Tre SM-guld på meritlistan.

Isac Lundeström – Malmbergets AIF

Malmberget har också fostrat Petter Granberg idag i AHL-laget Milwaukee Admirals. Malbergets AIF bildades 1904 och A-laget spelar idag i division 2.

Alexander Nylander – Chicago Mission

Enda spelaren i truppen med en utländsk moderklubb. Brandon Sutter i Vancouver Canucks och Alexanders storebror William Nylander, idag i Toronto Maple Leafs är spelare från Chicago Mission som lyckats i karriären. Klubben är en ren ungdomsklubb.

Elias Pettersson – Ånge IK

I Ånge har Elias bror Emil och förre storstjärnan Samuel Påhlsson spelat sina första hockeymatcher. Klubben bildades 1952, förra säsongen spelade A-laget i division 2. Idag har inte klubben något aktivt A-lag. Klubben har två ungdomslag igång.

Oskar Steen – Forshaga IF

Värmländska Forshaga är ishockeysammanhang mest känt för att bröderna Kjell och Hans Adrian har klubben som moderklubb. Även den före detta superstjärnan Ulf Sterner har spelat i klubben. Bildades redan 1907 och A-laget spelar i Hockeyettan.

Tim Söderlund – Skellefteå AIK

En av två klubbar som har två spelare som moderklubb i årets upplaga av Juniorkronorna.

Fabian Zetterlund – Färjestad BK

En av två klubbar som har två spelare som moderklubb i årets upplaga av Juniorkronorna.

Stor spridning i landet

Av 23 spelare i Juniorkronorna finns hela 21 klubbar representerade som moderklubbar. Endast två klubbar i SHL och Hockeyallsvenskan är moderklubbar till våra juniorkronor. Att starta karriären i en toppklubb är inte det viktigaste om man vill lyckas som hockeyspelare.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN