Johan Ryno: ”Vore en fantastiskt stor dröm”

Johan Ryno har varit en av de mest framstående spelarna i serieledande Färjestad hittills under säsongen och toppar poängligan på 20 poäng. I en intervju med Hockeybladet berättar han om nycklarna bakom lagets och hans egen succé så här långt. Dessutom om hans eventuella medverkan i vinters OS. 

Färjestad har inlett säsongen strålande och toppar SHL-tabellen efter 14 spelade matcher. Hittills har säsongen inneburit en rejäl höjning jämfört med de senaste säsongerna och poängkungen Johan Ryno ser främst två anledningar till detta:
– Målvaktsspelet har varit väldigt bra och sen har vi haft en bra förmåga att göra många mål och ta vara på chanserna. De två sakerna har tillsammans gjort att vi blivit svårslagna.

Är det några större skillnader i sättet ni arbetar på jämfört med tidigare säsonger?

– Detta är min tredje säsong i klubben och jag tycker att vi redan förra året började ett arbete med att förändra spelet och spela mer offensivt. Sen i år har vi väl fått in lite fler snabba, kvicka forwards som passar bättre in i vårt nya sätt att spela. Därav ser vi väl lite giftigare ut framåt i år.

Färjestad har sagt som inlett säsongen mycket starkt och kan, så som spelet sett ut hittills, komma att gå långt under årets säsong. Ryno väljer dock att ta framgångarna med ro och istället fokusera på rätt saker, även om ett guld givetvis hägrar.
– Det är väl klart. Vi har sagt att vi ska ta oss till slutspel först och främst men väl där vill man ju vinna alla matcher och framförallt den sista matchen. Så det är klart det är en målsättning men först ska vi ta oss till slutspel och väl där kan allt hända.

Ökad poängskörd – ”Det har rullat på bra” 

Ryno själv har gjort stor succé hittills och toppar poängligan i SHL på 20 poäng. Däremot ser han inte de individuella skillnaderna som de mest bidragande till detta, utan det är främst laget och helheten som skapat utrymme för poängskörden.

– Jag tycker det gick ganska bra spel- och poängmässigt redan förra året, men sen har vi haft bra utdelning här ett tag. Vi har fått igång ett powerplay som funkat väldigt bra och som sagt, vi som lag gör lite mer mål än tidigare så det har rullat på bra.

Hur ser din individuella målsättning ut? Är poängligaseger något du strävar efter?

– Det är väl inget som jag satt upp några mål kring inför säsongen. Jag vill vara med och bidra till hela laget, vinna så mycket matcher som möjligt. Det har funkat bra med laget hittills så det är bara att kämpa på och fortsätta på den inslagna vägen.

”Vore en fantastiskt stor dröm att vara med i OS” 

I februari är det dags för OS i Pyeongchang, Sydkorea. Sedan tidigare står det klart att inga NHL-spelare kommer finnas tillgängliga, vilket öppnar upp för spelare med hemvist i Europa, däribland Johan Ryno.
– Det är slutet av oktober nu, så ganska mycket kan hinna hända innan februari. Men självklart vore det en fantastiskt stor dröm att få vara med på ett OS. I och med att det inte är några NHL-spelare med, så finns i alla fall chansen för fler spelare i Europa att få vara med. Självklart vore det en stor ära att vara med i OS och jag ska göra allt jag kan för att fortsätta prestera på en hög nivå. Sen får jag hoppas att jag är aktuell även i februari.

Är OS något som funnits med i din planering sedan början på säsongen?

– Det är väl klart att man har funderat på det när det började skrivas om det i somras. Det har kanske gett lite extra motivation till träning och hela den biten, att göra vad man kan för att ta en plats. Men som sagt, det är långt kvar innan det laget ska tas ut så det gäller att fortsätta spela bra om man ska ha en chans, avslutar Ryno till Hockeybladet.

LÄS MER: Dick Axelsson: ”Jag försöker bygga ett varumärke”

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN