INFÖR VM: Ranking av målvakter

0
628
Foto: Bildbyrån

Snart börjar VM och vi på Hockeybladet kommer att guida er igenom alla lagen.
Så här rankar vi målvakterna i mästerskapet!

16. Italien
Turneringens svagaste lag har föga förvånade även den svagaste målvaktsuppsättningen. Gianluca Vallini och Frederic Cloutier bör vara förberedda på att de kan bli utbytta rätt så ofta i mästerskapet. För de kommer att få de riktigt tufft i målgården.

15. Slovenien
AIK-målvakten Gasper Kroselj kan räkna med att bli bombarderad av skott när han går in i VM. För nog blir det han som får förtroendet i kassen till att börja med. Luka Gracnars chans till att få spela ligger i att han blir inbytt och chansen att det händer är väldigt stor.

14. Danmark
George Sørensen (HockeyAllsvenskan), Sebastian Dahm (EBEL) och Simon Nielsen (Danska ligan). Det är ingen trio som direkt skrämmer motståndarna. Men alla tre var med ifjol och då gick danskarna till kvartsfinal. Dahm var förstavalet förra året och lär nog blir det igen.

13. Frankrike
41-årige Cristobal Huet lär med all sannolikhet bli Frankrikes val i målgården. Låt inte er luras av åldern för Huet håller hög klass i NLA. Han måste spela på topp om Frankrike ska hålla sig kvar i A-VM.

12. Norge
Lars Haugen gör upp med Steffen Søberg om förstaspaden. Båda två har gjort de bra i VM tidigare, men de är båda minst en nivå under turneringens toppar på målvaktssidan. Henrik Haukeland som vi såg i Leksand under säsongen finns där bakom och få vara nöjd om han får en match.

11. Slovakien
Julius Hudacek får tampas med Ján Laco om förstaspaden i Slovakiens mål. Båda två håller bra klass i Europa, men ingen av dem har spetskompetensen som flera andra lags målvakter har. Blir intressant och se vem som blir lagets förstaval i kassen.

10. Vitryssland
Kanadafödde Kevin Lalande är en stabil KHL-målvakt i vanliga fall, men denna säsong har han bara spelat sex grundseriematcher och en slutspelsmatch. Har blandat och gett under tidigare VM-turneringar och det återstår att se hur han presterar denna gång.

9. Schweiz
Jonas Hiller har sett sina bästa dagar i karriären, men är fortfarande en bra målvakt på europeisk nivå. För han har imponerat hemma i NLA denna säsong. Hiller har faktiskt inte spelat VM sedan 2008 och är garanterat sugen på att visa att han fortfarande håller internationellt.

8. Lettland
De lär knappast komma topp-åtta i VM, men på målvaktssidan slår de sig in bland de åtta främsta. Janis Kalnins har gjort en bra säsong i KHL med sitt Dinamo Riga. Elvis Merzlikins och Ivars Punnenovs har båda två presterat bra i den schweiziska ligan NLA.

7. Finland
Harri Säteri har svarat för en stark säsong i KHL och ses på förhand som Finlands förstaval i kassen. Joonas Korpisalo som har varvat spel i NHL och AHL, finns där bakom. Skellefteås Joni Ortio är med och krigar om en plats i laget också. Det känns inte som att någon av de tre kan leda laget till en medalj.

6. Tjeckien
Petr Mrázek tog över förstaspaden i Detroit under säsongen. Dock utan att på riktigt övertyga i kassen. I sina bästa stunder kan han sno matcher åt sitt lag. Nu gäller det för honom att nå toppformen om Tjeckien ska ha något med medaljstriden att göra.

5. Sverige
I ett annars stjärnfyllt Tre Kronor är målvaktsposten ett frågetecken. Eddie Läck har agerat andrafjol hos Carolina Hurricanes, där han inte riktigt har övertygat. Viktor Fasth har å andra sidan övertygat i KHL och kommer ge Läck en hård kamp om förstaspaden i Sveriges målgård.

4. Kanada
Calgarys Chad Johnson, som har presterat bra under säsongen kom sent in i truppen och blir troligtvis Kanadas förstaval i kassen. Bakom honom finns Calvin Pickard som har haft en tung säsong i Colorado och även AHL-målvakten Eric Comrie.

3. USA
Jänkarna har förmånen att kunna ställa upp med två kompetenta NHL-burväktare i Jimmy Howard och Connor Hellebuyck. Ingen av dem har dock samma spets som Ryssland och Tysklands målvakter. Men USA har åtminstone VM:s bästa bredd på målvaktssidan.

2. Tyskland
Laget har inget att komma med i turneringens toppstrid, men de har en målvakt av världsklass i Thomas Greiss. Den tidigare Brynäsmålvakten måste spela på topp varje match om Tyskland ska ha en chans på kvartsfinal. Utifrån det han har presterat i NHL under säsongen, är det ingen omöjlighet.

1. Ryssland
Andrei Vasilevsky tog under den gångna säsongen över förstaspaden i Tampa Bay. Av de målvakterna som hittills är klara för VM-spel, få Vasilevsky ses som det tyngsta namnet. KHL-målvakten Ilya Sorokin är även han ett vasst kort som Ryssland har mellan stolparna.

Kommentarer

Kommentarer

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 − 16 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.