Håkan Loob vann VM-guld i kavaj 1987: ”Vi låg i soffan och tittade”

Tre Kronor har charmat den svenska publiken med en rad klassiska turneringar. Två OS-guld, nio VM-guld, varav ett fick Sverige ta emot iförda kostym 1987 i Österrike inför ögonen på stormakterna Sovjetunionen och Tjeckoslovakien.

Ishockey-VM i Wien 1987 räknas som ett av de största ögonblicken någonsin i svensk ishockeyhistoria. Att guldet spelades hem på ett minst sagt annorlunda sätt gör inte händelsen mindre spektakulär. Efter en fullskalig dominans från dåvarande Sovjetunionen och Tjeckoslovakien under 60-, 70- och 80-talet skulle hockeymaskinerna stoppas.

– Det var riktigt bra spelare med det här året i turneringen. Det hela blev sedan väldigt stort och euforiskt för oss efter sista matchen mellan Sovjet och Tjeckerna, beskriver Håkan Loob för Hockeybladet.

”Det var riktigt nervbitande för oss”

Det svenska ishockeylandslaget hade inte vunnit VM-guld sedan 1962 och den 25 år långa väntan skulle snart brytas. Innan pokalen skulle höjas till skyarna väntade dock ett gäng turer fram och tillbaka. Västtyskland hade i början på mästerskapet vunnit över Finland men blev till en början fråntagna sin poäng. Det efter att tyskarnas målskytt Miroslav Sikora, pekats ut av finnarna som polsk landslagsman i JVM 1977.

Efter vidare utredningar av domstolen i Wien fick Västtyskland tillbaka sina poäng, samtidigt som Sverige spelat oavgjort mot Sovjetunionen och Tjeckoslovakien. I den sista omgången för Tre Kronor väntade sedan Kanada, som man vann komfortabelt över med hela 9-0. Resten är en historia för sig som skulle visa sig bli en riktigt nervös tillställning för det svenska landslaget.

– Vi fick vänta, för att sedan behövde Sovjet slå Tjeckoslovakien som det hette då, för att vi skulle vinna. Det var riktigt nervbitande för vi låg och tittade på den här matchen i soffan på läktaren.

Håkan Loob vann VM-guld i kavaj 1987: "Vi låg i soffan och tittade"
Foto: Bildbyrån.

Ryska legenden frälste Sverige

Vid seger för Tjeckoslovakien skulle skulle Sverige ännu en gång få se sig snuvade på en guldmedalj. Antonin Stavjana gav även tjeckerna ledningen inför ögonen på Håkan Loob och hans lagkamrater på läktren och det hela var länge dystert. Men i sista perioden frälste den legendariska ryssen Vladimir Krutov hela Sverige med sin kvittering och drömmarna om guld tog fart på nytt. Minuterna senare var lyckan total och sedermera blev guldet ett faktum efter att Igor Stelnov utökat ledningen till 2-1.

– Det var 1-0 till tjeckerna länge sen vände matchen genom Krutov och sitt härliga mål och de vann med 2-1. Eftersom det var första guldet på 25 år, så var det ju väldigt stort självklart. Och att få ta emot pokalen i kavaj var också väldigt speciellt för oss, förklarar Loob.

Håkan Loob vann VM-guld i kavaj 1987: "Vi låg i soffan och tittade"
Foto: Bildbyrån.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN