Foto: Bildbyrån

Att vara på resande fot var ett vinnardrag i detta VM. Nu reser Tre Kronor och Ryssland tillbaka till Köln och de reser mot de ädlare valörerna. Jag har tidigare varnat för Finland, men Tre Kronor är för starka för de finska lejonen.

Nu återstår det fyra matcher i årets Hockey-VM och det är matcherna om medaljer, om vilka som blir hjältar. Det är också matcherna där syndabockarna uppmärksammas mest, allt blir så mycket tydligare när alla ögon är på dig. Kritiska ögon sitter och betygsätter dig, letar fel och brister samtidigt som de rapporterar. Det är svart eller vitt, vitt eller svart som ger rubriker och i den heta jakten på klick är det sådant man rapporterar hem om.

Lätt att missa

Då blir det lätt missa små härliga saker som avslutningen av min intervju med Nicklas Bäckström, en intervju som ”urartade” när jag ställde frågan om vem som egentligen är bäst på pingis av honom och William Nylander. Min fråga livade inte bara upp min intervju utan även Expressens intervju med Nylander. Allt behöver inte vara så stelt och man behöver inte ställa det perfekta frågorna. Här fick alla inblandade ett skönt skratt mitt i allvaret.

Tillbaka till hockey

Imorgon lördag är det dags för semifinalerna och i den första blir det stormatch, Kanada möter Ryssland och det är upplagt för dramatik. Den kanadensiska run and gun-hockeyn där man skjuter på allt som rör sig. Till den ryska maskinlika hockeyn som får en att tänka hur de legendariska tränarna Tarasov och Tichonov förändrade hockeyn. Att man saknar Alexandr Ovetjkin gör dem enbart starkare som lag. Det finns inte plats för en som Ovetjkin, han tar för mycket syre från de andra spelarna. Ryssland till final, Kanada till bronsmatch

Nordiskt derby

Som jag tidigare belyst är finnarna ruskigt farliga nu när de kommit till slutspel. Det visade man inte minst mot USA i kvartsfinalen. Det gäller för Tre Kronor att se upp, motovation slår klass och är det något Finland har så är det motivation. Ett derby är dessutom alltid ett derby där lillebror, i det här fallet Finland, vill spänna musklerna och visa storebror vilka som är bäst.

Sveriges Tre Kronor är stakare är de finska lejonen och vinner semifinalen. Nu tror jag att Sverige hittar formen och spelet och det kan komma att bli en klassisk svensk hockeymatch. En sån som vevas i TV och på nätet tills något liknande händer igen. Sverige till final, Finland till bronsmatch

De resande lagen vinner med andra ord även semifinalerna.

Bronsmatchen

Bensinen och motivationen tar slut hos Finland när de åker ut i semifinalen mot Sverige. Kanada kommer att vinna, knappt men ändå klart. Inga medaljer till våra nordiska grannar.

Finalen

Det blir en match i matchen mellan de båda antagonisterna i båset, Rikard Grönborg, Sverige och Oleg Znarok, Ryssland. Vem har glömt VM 2014 där de gestikulerade barnförbjudet till varandra? Inte jag, inte de och troligen inte heller spelarna. Lagen rustar för att backa upp sin tränare och störst och bäst rustning har Sverige. Ryssland har haft bäst publik och de kommer nog att vara flest i Lanxess Arena på söndag kväll. Men Sverige kommer att få hjälp av tyskar och kanadensare i finalen. Ryssland vinner klackmatchen, men Sverige tar guld. Landeskog får sitt #Kungsträdgården.

Kommentarer

Kommentarer