PUBLIKFRÅGAN: Begränsad publik är bättre än ingen publik

0
2118
Åtta SHL-matcher flyttas
Foto: Henric Wauge
Det pågår diskussioner om publik på idrottsevenemangen i Sverige. Begränsad publik är bättre än ingen publik, det menar Hockeybladets krönikör, Tomas Hedlund.

Hockeyn börjar närma sig seriepremiärerna och publikfrågan står högt upp på agenda. Hockeybladets Tomas Hedlund menar att ha begränsat antal platser är bättre än att inte ha någon publik alls.

Det är en het potatis, det vill jag understryka, publikens vara eller inte vara på de svenska arenorna. Fotbollen har spelat ungefär halva säsongen och de flesta matcherna har spelats utan någon som helst publik. Vissa lag säger allt eller inget när det publik på matcherna. Samtidigt blöder många föreningar ekonomiskt.

När det gäller ishockeyn har Hockeyallsvenskan skjutit fram sin säsong några veckor, först skulle de inte spela om det inte kom någon publik. Nu har de ändrat sig. SHL-klubbarna pratar om att pengarna räcker till jul eller kanske in i februari. Ta till exempel Pea Israelsson klubbdirektör i Skellefteå som till Sportbladet säger följande på frågan om de anpassat ekonomin för eventuellt spel utan publik:

”Frågan är mycket komplex då det finns många faktorer som påverkare ett utfall. Men, vi klarar av ett spel helt utan publik denna säsong men i slutet av april mår inte

Skellefteå AIK Hockey bra, vi ligger i respirator och styr inte själv vårt framtida öde. Får vi börja ta in publik så förändras läget.”

Vissa gasar – andra bromsar

Flera av klubbarna gasar i krisen medan andra bromsar. Alla klubbar i både SHL och Hockeyallsvenskan är dock eniga, utan publiken dör hockeyn.

Det är här förslaget om att ”Coronasäkra” arenorna kommer in. Att ha en meter mellan stolarna, att inte ha mindre än en meter mellan publiken även i ytorna utanför arenarummet och så vidare. Det låter riktigt bra, att begränsa antalet i publiken är så mycket bättre än att ha en arena som gapar tom.

Det går att sektionera upp

De flesta arenorna i SHL och Hockeyallsvenskan går att sektionera upp. Att ha stängt mellan de olika sektionerna och anpassa entréerna efter det. Vill arenaägarna anpassa arenan efter de krav som ställs för att det åtminstone ska kunna komma in en del av publiken, så ska de förbanne mig göra det också.

Ta Hovet som exempel, det är inte Sveriges modernaste arena, långt därifrån. Det är dock inga som helst problem att dela in långsidorna i fyra sektioner, den publika kortsidan går även den att dela upp i två sektioner och VIP-utrymmena lika så, de skulle till och med kunna vara uppdelade i tre delar. I de modernare arenorna är det ännu enklare.

Det är förståeligt att bortasupportrar stoppas i alla fall i inledningen av säsongen. Det är tur att alla matcher sänds på Cmore, så man inte missar någon match.

Sluta snacka – agera

Till idrottsminister Amanda Lind och alla andra som sitter på makten över idrottspublikens vara eller inte vara. Sluta snacka om hur bra idrottsföreningarna är på att arrangera och hålla säkerheten. Agera så att vi kan ha publik på matcherna, det går att ordna bara ni vill!

Till sist en uppmaning till alla hockeytörstande supportrar runt om i Sverige. Om nu arenorna öppnar för er, se då fan till att planera er resa. Ta bilen eller cykeln om du kan. Behöver du åka kollektivt till matchen, räkna med att missa en buss, tunnelbana eller spårvagn beroende på vart du bor. Tänk på att resan kan ta längre tid än den brukar.

Hoppas att vi ses på en arena någonstans i Sverige snart!

Kommentarer

Kommentarer

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 − arton =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.