NILSSON: Södra Sverige förtjänar ett VM

Det ser ut som att det blir Sverige som blir värdland för VM 2025. Var turneringen ska spelas diskuteras och Hockeybladets Mattias Nilsson menar att ett alternativ kan vara att lägga turneringen i Malmö.

Sverige är det enda landet som sökt värdskap för Världsmästerskapet i ishockey år 2025. Även om det känns långt fram i framtiden är det endast sex år dit. Jag såg en diskussion i ett hockeyforum om var det skulle spelas och här är mina tankar.

Malmö, Sveriges tredje största stad. Trots en relativt ny högklassig arena (invigd 2008) i staden har det aldrig spelats ett herr-VM i ishockey i arenan. Däremot har det arrangerats både Junior-VM (2014) och Dam-VM året efter. Men när VM 2025 går av stapeln i Sverige. Då ska det spelas i Malmö, tycker jag. Även ett världsmästerskap i handboll har spelats i byggherren Percy Nilssons skrytbygge. Så att det finns resurser i staden för att kunna arrangera ett VM är det inget snack om.

Optimala förutsättningar

Malmö Arena, där Malmö Redhawks håller till, är en mycket fin och högklassig internationell arena som tar in runt 12 800 åskådare vid hockeymatcher. I samma byggnad finns en träningshall och ett hotell. Bara några få meter från arenan finns både tåg- och busstation och med bil är det 30 minuter till både Sturups flygplats och Kastrups flygplats. I Hyllie, som statsdelen heter där Malmö Arena ligger, finns allt som behövs. Hotell, restauranger, shoppingcenter, bra möjligheter till kollektivtrafik och så vidare.

Några kilometer bort från Malmö Arena ligger Malmö Isstadion som ligger mer centralt i Malmö. Här spelar Pantern spelar sina hemmamatcher till vardags. Isstadion, som den ofta benämns som, rymmer nästan 6000 åskådare. En ny mediakub i Malmö Isstadion och saken är klar. Min tanke är att Sveriges grupp spelar i Malmö Arena och den andra gruppen spelar i Malmö Isstadion. Dessutom finns en rad andra ishallar som kan användas som träningsarenor för lagen. Det är upplagt för en högklassisk upplevelse för spelare, ledare och publik. Allt i samma stad.

NILSSON: Södra Sverige förtjänar ett VM
Malmö Arena och Malmö Isstadion. Foto: Bildbyrån

Hockeyn kan få ett uppsving i Malmö

Visserligen ser många Malmö som en fotbollsstad tack vare både Malmö FF:s och FC Rosengårds framgångar både i Sverige och i Europa. Detta är ett utmärkt tillfälle för att på riktigt sätta ishockeyn på kartan i Malmö igen. För om vi ska vara ärliga, Malmö är en så pass stor stad att både Malmö Redhawks och Pantern hade kunnat ha en större publiksiffra på sina hemmamatcher, men det är ett ämne som i framtiden kan avhandlas i en annan krönika.

Förra året, 2018, spelades hockey-VM i danska Köpenhamn och Herning. Den svenska publiksuccén var ett faktum och hade man inte vetat att det inte var hemmaplan för Sverige hade man säkerligen trott att det var så. Även om Köpenhamn bara är några minuter bort från Malmö är det inte samma sak som att ha det på hemmaplan. Närheten till både Danmark och Tyskland gör att det kan bli en riktig folkfest med hockeysupportrar från olika nationer som bär fram sina respektive länder och som skapar en härlig hockeystämning i staden.

NILSSON: Södra Sverige förtjänar ett VM
Foto: Bildbyrån

Jag vet att Globen kommer att vara renoverad till VM 2025. Ett alternativ hade därför kunnat vara att spela turneringen både i Malmö och i Stockholm, men tanken på att lägga turneringen i samma stad kittlar och Malmö är en perfekt stad för detta.

Ett VM i Malmö hade gynnat hockeyn i södra Sverige. Inom Skånes gränser spelar tre lag i landets två högsta serier, och några timmar med bil norr om Skåne finns ännu fler lag. Att ge södra Sverige ett hockey-VM hade varit positivt för hockeyn i söder och främst för supportrarna som håller vår älskade sport vid liv. Supportrarna och hockeyn i södra Sverige förtjänar ett VM.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN