KRÖNIKA: Wow Leksand ni bygger ju helt rätt!

De som läser mina krönikor och debattinlägg om Leksand kommer nog att bli förvånade. Av många Leksingar ses jag som en Leksandshatare efter som jag kommer med jobbiga sanningar om klubben de älskar. Den här gången sätter de nog lunchfikat i halsen, för Leksand har nämligen något stort på gång. De kan mycket väl ta sig hela vägen – bara de inte får tillbaka storhetsvansinnet.

Leksand misslyckades åter att ta sig till SHL och för andra året i rad var det lokalkonkurrenten Mora som såg till att strö salt i såren. På bygden var det stor sorg, de enda som jublade var Mora och kassörerna i Hockeyallsvenskan. Själv väntade jag en ytterligare en storsatsning med massor av fallna stjärnor och syra utlänningar som inte har koll på Hockeyallsvenskan och tröttnar efter en månad. Men Leksand verkar ha lärt sig. De kommer att bli farliga, mycket farliga nästa säsong.

Bygger rätt

Tidigare år har Leksand öppnat plånboken och värvat spelare som varit stjärnor i SHL, KHL, NHL eller som de trötta tyskarna i DEL. Nu rättar klubben för första gången munnen efter matsäcken. De värvar dessutom spelare som antingen är revanschsugna, de har inte fått plats i sina klubbar eller på annat sätt vill ha en nystart i karriären.

Spelare som Axel Brage, Daniel Gunnarsson och David Rundqvist har inte fått det att lyfta efter potentialen. Det är spelare som vill få karriären att lyfta ordentligt. Helt rätt pjäser att täppa till de luckor som uppstått av flyktande spelare.

Lucas Nordsäter är 19-åringen som inte fick det att lyfta i Färjestad och lånades ut till Pantern. Att få chansen att spela seniorhockey hela säsongen kommer att lyfta backen från värmländska Hagfors. Dessutom lyfter klubben upp blott 17-årige backen Axel Bergkvist, son till den förre Leksandsmålvakten Per-Ragnar Bergkvist. Det sänder signaler till ungdomsverksamheten att man kan ta en plats i A-laget – i stället för att det kommer en överbetald föredetting till klubben.

Snipers

Till sist måste jag hylla värvningarna av Thomas Valkvæ Olsen och Tor Immo, två spelare som vet hur man gör mål i Hockeyallsvenskan. Lyckas de i Leksand kommer de att spela i SHL nästa säsong, antingen i Leksand eller i någon annan klubb om Dalaklubben misslyckas att ta sig upp.

Leksand har något riktigt stort på gång och äntligen för deras fans kan man börja drömma om SHL.

Sänder signaler

Den största signalen sänder stjärnan Mattias Ritola som skriver på ett helt klausulfritt kontrakt på hela tre år. I och med det ställer han sig längst fram med den blåvita Leksandsfanan och visar ut den riktning laget ska ta. Ritola kommer inte att åka runt och drömma om att spela hockey högre upp i hierarkin än i sitt älskade Leksand.

Med rumpmasen Leif Carlsson vid rodret kommer Leksand att banka på dörren till SHL nästa vår – frågan är om de bankar så hårt att den öppnas.

Det som kan stoppa Leksand är att de åter hamnar i fallgropen med att värva fel spelartyper.

Fler krönikor från våra skribenter>>>

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN