KRÖNIKA: Se till att ändra innan intresset försvinner helt

0
1263
Foto: Bildbyrån
Jag har en vädjan till SDHL och svenska ishockeyförbudet. Se till att ändra innan intresset försvinner helt för damhockey. Håller ni med krönikören eller har ni egna tankar om detta? Dela med er. 

Det är dags att tänka om nu innan intresset försvinner helt från svensk damhockey. Dessa tankar kommer upp i dag när återigen inget lag från de lägre serierna haft en chans mot SDHL-lagen.

Nu under söndagen mosade Göteborgs HC Malmö Redhawks i den avgörande matchen i SDHL-kvalet. Malmö hade skrällt lite och vunnit gårdagens match i Göteborg med 4-2. Idag hade Skånelaget inte en chans. Hela 4-0 vann Göteborgarna med och det står nu klart att för tredje året i rad klarar GHC sig kvar i SDHL via playoff. Ett system som införskaffades för tre år sedan. Samtliga playoff har alltså Göteborg deltagit i och vunnit samtliga.

Göteborg är enligt mig och många andra stryklaget i SDHL och inget lag har en chans emot dom i ett kval. Skiljer det verkligen så mycket lagen emellan eller vad är felet?

Djurgården och HV71 senaste lagen att lyckas 

Säsongen 2014/15 åkte Segeltorp lite överraskade ur Riksserien (numer SDHL) tillsammans med HV71. Redan innan hade Djurgårdens IF gått in i Segeltorp och skulle ta över laget. Detta betydde att Stockholmarna fick börja sin satsning i Damettan. Det gick som på räls och laget vann kvalserien med fjorton raka segrar och gick upp tillsammans med SDE, HV71 och Sundsvall.

Dessa två lag är de senaste som lyckats kvala upp i SDHL/Riksserien. Året efter hamnade SDE och Sundsvall i kvalet igen. De hade återigen inga problem med motståndet från den lägre serien och studsade tillbaka igen. Ytterligare ett år efter detta föll samma ordning igen. Sundsvall och SDE hamnade i kvalserien och återigen hade de andra lagen inte en chans.

Tvångsnedflyttades 

Sundsvall flyttades ner en division av svenska hockeyförbundet när de valde att bryta sig loss ur föreningen och skapa en egen för damerna. Detta betydde att Göteborg fick Sundsvalls plats i SDHL och har alltså efter detta haft enorma problem med att etablera sig i högsta ligan. Tre år har de varit med och samtliga fått kvala sig kvar.

Första året besegrades Färjestad med sammanlagt 7-2. Året efter Karlskrona 5-1 och i år alltså Malmö Redhawks med 8-5.

Samtliga vinnare i Damettan storsatsar för att ta sig upp i SDHL, men de är inte ens i närheten. Den enkla anledningen kan vara att Haninge, Färjestad, Malmö och Skellefteå har alldeles för lätta motståndare i sina grundserier. Därför räcker det inte med två matcher mot bättre motstånd för att komma upp i tempo.

Skulle må bra av ändringar innan intresset försvinner helt

Intresset för damhockey är sval i Sverige. Tyvärr. Jag personligen gillar sporten och önskar att fler kunde få upp ögonen för damerna. Men det är svårt när det ser ut som det gör. Speciellt med tanke på att lag som Göteborg och SDE (med undantag från i år) är milsvis efter Luleå och HV71. Ändå vinner de sina kval hur lätt som helst.

Därför tror jag på ett införande av en kvalserie igen. Efter säsongen är färdigspelad möts samtliga vinnare av damettan varandra och de två sämsta SDHL-lagen varandra i en serie. Då får man upp tempot och de möts i tio matcher, det är bättre än två.

Alternativet är att man stänger SDHL helt och låter lag, likt NHL få ansöka om en plats i den högsta serien. För via kval kommer ingen att lyckas känns det som.

Dessutom tycker jag att finalserien ska spelas precis som i SHL i bäst av sju matcher. Man skulle kunna köra som i NHL. H-H-B-B-H-B-H så blir det inte så långa resor.

Moment 22 

Även om det finns sina ljusglimtar har SDHL och damhockeyn svårt att få intresse hos gemene hockeysupporter. Luleå har lyckats bra och kommer naturligtvis bli ännu bättre och större. Där finns det publik och självklart blir det med att laget är bäst i Sverige.

Den vanligaste kommentaren i hockeyforum på nätet är: ”Jag har aldrig sett en damhockeymatch för jag är inte intresserad”. Visst är man inte intresserad så är man inte. Dock undrar jag hur man kan veta det om man aldrig sett någon.

Jag tror, skulle folk få upp ögonen för damhockeyn skulle den bli bättre. Alla lag mår bra av publik. Om man inte har inkomster så kan man inte utvecklas. Dock är det samma sak åt andra håller. Har man inte en produkt att bjuda på så kommer det ingen publik. Detta är ett ständigt moment 22 där någon måste ta första steget.

Jag hoppas det är publiken som kommer ta det.

Läs mer om SDHL här >>>

Kommentarer

Kommentarer

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

sjutton − sju =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.