KRÖNIKA: När ska neandertalarbeteendet upphöra på läktarna

Det är 2017, men hos vissa individer på läktarna måste vi gå tillbaka i utvecklingen 350 000 år. Det var då neandertalarna levde. Visa civilkurage och stoppa beteendet nu! I september riktades beteendet bland annat mot Växjös Daniel Rahimi.
Igår var det dags igen, denna gång i Örebro och riktningen var den förre Örebrospelaren Martin Johansson. Därför väljer jag att nypublicera min krönika i sin helhet, det som ändrats är ingressen.

Det är dags att rensa upp på läktarna en gång för alla! Neandertalarbeteendet måste få ett slut, det är ändå år 2017 och inte runt 348 000 före vår tideräkning. Trots det står adrenalinstinna män (för det mesta) fortfarande och skriker okvädningsord, det handlar oftast om könsord, sexualitet, religion och som igår kväll i Linköping om ”världens äldsta yrke”.

Kom nu inte och säg att det är okej eftersom det alltid har skrikits så på läktarna. Kom inte och säg att det är okej eftersom klimatet har blivit hårdare. Kom inte och säg att det hör hemma på läktarna. Det är inte okej någonstans, PUNKT!

Städa upp på läktarna

Ingen ska behöva höra dessa kränkningar, framförallt inte barnen som går på ishockey eller annan idrott för den delen. Här har alla ett ansvar, säg till din granne på läktaren när hum skriker dessa okvädningsord. De hör inte hemma i samhället och idrottsläktarna är en del av samhället. Visa civilkurage och hjälp till att få ett stopp på det här.

Ska man inte få hata?

Idrott väcker känslor och älskar du ett lag kan det ligga nära till hands att du hatar den värsta rivalen. Du kanske hatar en spelare som lämnat den klubb du älskar, eller gjort något riktigt fult på isen. Ett exempel är Johan Forsberg i Luleå, som än i dag, tre år efter tacklingen som ändade Daniel Fernholms karriär, får höra hat mot sig när han spelar mot Djurgården. Till en viss del är hatkänslorna på läktarna till och med bra, det är en ventil och kanske hindrar hum att spöa upp någon på stan, på vägen hem och så vidare.

Det jag inte på något sätt kan respektera är när det blandas in kön, sexuell läggning, etnisk härkomst, religion och hora, horunge och liknande förlegade ord. Hur tänker du som tycker att detta är okej. All heder till Daniel Rahimi som ryter ifrån.

– Språkbruket är förkastligt. Det där är ord man inte vill höra, jag har tre döttrar hemma som sitter hemma och kanske lyssnar på det där och det är unga tjejer här på läktaren. Det är inte alls okej, säger Rahimi till Sportexpressen efter matchen och fortsätter:

– Den jargongen med nedsättande ord mot kvinnor är jättetrist, men sen får man påminna sig om att de dras väl med av stämningen här men språkbruket är långt ifrån okej.

Vad tycker du är okej att skrika från läktaren under en match? Jag har tagit ställning och drar gränsen vid det jag just skrivit om. Det är inte på något sätt att skrika hat och blanda in könsord, sexuell läggning, etnisk härkomst, religion och ord som syftar på hora. Jag har säkert missat något som inte är okej att skrika,

Till dig som antingen står och skriker detta eller tycker att det är okej – ta chansen att göra en resa cirka 348 000 år fram i tiden och välkommen till 2017!

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN