KRÖNIKA: Luften gick ur innan den fylldes på

Känslan just nu är att luften gick ur innan den fylldes på. Matcher har flyttats, premiärer senarelagts – till ingen nytta alls. Hur länge pallar klubbarna ekonomiskt? Det skriver Hockeybladets Tomas Hedlund i en krönika.

Klyschorna riskerar att bli många en dag som denna, men visst känns det som att luften gick ur innan den fylldes på i svensk ishockey säsongen 2020/2021? Efter en beckmörk vår med inställda slutspel, kval, VM och så vidare, fanns det en strimma hopp. Två ministrar, Mikael Damberg, inrikesminister och Amanda Lind, idrottsminister kallade till pressträff. Nu skulle spärren på maximalt 50 besökare tas bort. Det var den 21 augusti och allt skulle vara klart till den 1 oktober. Det sades inget antal, men det andades framtidstro.

1 oktober

Datumet på allas läppar var 1 oktober, Hockeyallsvenskan flyttade och spikade sin premiär till den 2 oktober. Leksand grät floder över att de skulle gå flera miljoner back på att de hade fler hemmamatcher än någon annan i september. Då fick alla SHL-lag som ville flytta matcher i september. Det var flera lag som flyttade sina matcher, totalt flyttades åtta septembermatcher. Leksand högg till med att flytta hemmamatchen mot Örebro två dagar, till den 1 oktober – en chansing som inte alls gick hem.

Spara ska hjälpa slösa

Som sagt luften gick verkligen ur innan den fylldes på. Nu står flera lag där med spelarbugetar som gör att vissa klubbar kommer hamna på minus rätt snabbt. Då ska de SHL-klubbar som rättat munnen efter matsäcken, sett till att budgeten inte kommer att spräckas den här säsongen, kanske tvingas att hjälpa kollegorna som satsat sig ur coronakrisen med feta kontrakt på spelare de egentligen inte har råd med.

Vissa klubbar öser på med säsongskortförsäljning, swishkampanjer för att lösa spelarkontrakt och så vidare. Nu ska Brynäs som redan mjölkat ur miljoner från supportrarna få dem att lägga ännu mer på dem. De ska prenumerera på Brynäs, så kallade privata partners. De som har råd ska stå och skina med att de har hjälpt klubben, de som inte har råd får stå där med skammen.

Hur länge klarar sig klubbarna i SHL? Än värre blir det i Hockeyallsvenskan och för vissa klubbar i Hockeyettan. Några klubbar i SDHL drabbas, men långt från lika mycket som herrlagen.

Kommer staten att gå in och stötta klubbarna i svensk toppishockey? Det är ett måste! Samtidigt som de flesta spelarna i SHL och de högavlönade spelarna i Hockeyallsvenskan genast borde sänka sina löner. Alla behöver dra sitt strå till stacken nu.

Sverige ska ta ansvar

Hockeyn har en enorm otur, eller kanske tur, i att coronatalen ökar en vecka innan det skulle släppas på med ett antal åskådare. Tänk om regeringen öst på nu och om en eller två veckor så ser vi Sveriges andravåg komma. Vad skulle hända då? Biljetter skulle ha sålts, ännu fler skulle ha köpt säsongskort, de som inte vågat köpa eftersom det såg ut som det gjorde när de såldes.

Statsministern sa vid pressträffen idag att alla måste ta ansvar och gör alla det så kanske inte andravågen blir lika kraftig som man befarar. Samtidigt som det råder en coronatrötthet bland svenskarna, det behöver hända något och det nyss.

Jag själv tillhör den skara som haft corona, det var ingen lek kan jag säga. Nu har jag antikroppar och vill inget hellre än att vara på arenor och insupa hockey, hockey med publik och allt vad det innebär. Jag vill möta förväntasfulla supportrar, jag vill se adrenalinet strömma i spelarna när publiken lever sig med i matcherna. När hemmaklackarna, och bortaklackarna när de finns, eldar upp stämningen i arenan och får spelarna att resa sig.

Alla hade förväntat sig att arenorna ska öppnas den 1 oktober, i stället får vi sitta och titta på Cmore och vi som journalister får hoppas på att få plats på den begränsade pressläktaren. Nu när Utesverige stänger ökar pandemin och vi behöver ta vårt ansvar.

Det svider som fan (ursäkta språket) men luften gick ur innan den fylldes på i hockeylungorna.

Till sist

Låt inte ilskan gå ut över klubbarna, de gör vad de kan. De politiker samt myndigheter som tvingas att ta dessa mörka beslut gör det inte för att förstöra för oss idrottsälskare, det känns bara så!

Hoppas att vi ses i en arena inom kort!

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN