KRÖNIKA: Låt matcherna sluta oavgjort

0
1641
Färjestads målvakt Arvid Holm i matchen mot Djurgården på Hovet
Foto: Henric Wauge
Krönika: Det har varit på tal många gånger genom åren. Nu är det dags för SHL och svenska hockeyförbundet att verkligen se över detta en gång för alla. Slopa straffarna i svensk hockey.

Sedan säsongen 1999 har vi varit har vi varit vana med att en match inom svensk hockey måste avgöras. Frågan man kan ställa sig är varför? Behöver vi verkligen alltid ha en vinnare. Det tycker inte jag. Låt en match sluta oavgjort i stället, jag tror att det skulle främja spelet mer.

Vem minns inte det glada 90-talet då man satt som klistrat framför sportspegeln när de läste upp kvällens resultat. – Och Leksand mot Brynäs slutade 2-2. Det var även på den tiden matcherna spelades på torsdagar och söndagar. Med tjugotvå omgångar innan jul, för att sedan bli en fortsättningsserie efter nyår. En serie där alltid Västra Frölunda och Leksand fick spela i allsvenskan för att klara sig kvar i Elitserien. Ja ni vet den tiden.

Nu tycker jag att det är dags att falla tillbaka lite. Kanske inte hela vägen till seriesystemet som var då, även om det var lättare förr. Men för gud skull, slopa dessa straffar!!!
Det måste finnas en anledning till att vi i SM-Slutspelet inte kör med straffavgörande. Detta borde även gälla i grundserien. Vi kan gärna förlänga den fjärde perioden till 10 minuter. Är det oavgjort då så blir det helt enkelt oavgjort.

Brynäs hade gått till slutspel 

Jag kollade på den förra säsongen i SHL hur pass stor påverkan det skulle haft om man hade då slopat straffavgörandet. 364 matcher spelas i grundserien varje år. Säsongen 2018/19 slutade trettio av dessa med straffavgörande. Endast åtta procent av matcherna hade i så fall slutat oavgjort. Hur hade det i så fall påverkat tabellen?

Den största skillnaden är att Brynäs, vilket endast vann en match på straffar, hade nått slutspel. I övrigt var det inte så många förändringar. Färjestad, Luleå, Frölunda, Djurgården, Örebro, Rögle, Mora och Timrå hade alla slutat på samma placeringar.

Från 2004 till 2010 slopades straffavgörandet i SHL och Hockeyallsvenskan. Jag tycker man ska införa det igen, en gång för alla. Vilka håller med mig?

Läs mer om SHL här >>> 
SHLs hemsida >>>

 

 

Kommentarer

Kommentarer

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × 2 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.