Krönika: Košice tur och retur

0
232
Slovakiskt lok. Foto: Wikipedia
Från Bratislava till Košice är det exakt 406 km med bil. Med tåget tar det fyra timmar och trettiofyra minuter, om man tar snabbtåget. Denna resa gjorde alltså Tre Kronor och svensk media under gårdagen. Hockeybladet väntade dock till i dag innan vi bordade den miljövänliga resan. 

Hockeybladets redaktion sitter just nu på tåget till Košice. Resan höll dock på att ta slut redan efter dryga 10 mil i den lilla orten Trenčín. Där blev loket strömlöst och vi fick invänta en ny dragmaskin innan vi 60 minuter senare kom i väg igen. Košice ligger endast 10 mil från den Ukrainska gränsen och det börjar märkas på landskapet här att vi nu verkligen befinner oss i Östeuropa. Även om det kan vara trevligt så här en torsdag i maj att åka tåg över den slovakiska landsbygden, så kan man ändå ifrågasätta varför det ska vara nödvändigt.

Jag vill tro att meningen med att just treorna och fyrorna ska byta stad är väl att de ”förmodas att åka ut” redan i kväll. Eller så är det av anledningen att det måste spelas på två orter p.g.a det inte finns isytor så det räcker med att spela kvartsfinal på samma ort.
Det nuvarande systemet infördes 2012 när Finland och Sverige delade på mästerskapet första gången. Då och året efter 2013 när det var Sverige som hade huvudansvaret så löste man detta genom att i kvartsfinalerna så mötte man varandra i samma grupp. Det sägs att detta var på grund av att det skulle ta för lång tid att förflytta sig över Östersjön.

Första gången i Tjeckien

I Tjeckien 2015 var den första gången som lagen fick flytta på sig och då var det mellan Ostrava och Prag. En tripp på 37 mil enkel resa. Där fick Sverige flytta på sig till Ostrava även fast man kom tvåa i gruppen. Detta på grund av att Tjeckien kom trea och skulle spela sin match på ”hemmaplan” i Prag. Nu förlorade Sverige mot Ryssland och fick flyga hem efter matchen. Endast två gånger har det hänt sedan 2015 att ett lag vunnit en match ”borta” i en annan stad. För att sedan komma ”hem” igen och spela semifinalen där. Sverige var först ut 2017 när vi fick åka till Paris för att vinna mot Schweiz där. Den andra gången var det Schweiz som fick åka till Herning 2018 och slå Finland med 3-2.

Spela hela finalspelet på samma ort

Hela systemet med att man ska flytta på sig fram och tillbaka tycker jag är helt befängt. Jag skulle vilja att man kunde lösa detta på annat sätt. Dock skulle jag inte vilja göra som 2012/2013 när man möttes i kvartsfinalen från samma grupp. Alternativt att man kommer på en lösning att spela samtliga finalmatcher på samma ställe. I Jimmy Wixströms ”Inside Tre Kronor” så ser vi hur Pudding med två andra materialare lastar 1,5 ton saker för att kunna åka till Košice och sedan förhoppningsvis tillbaka igen till Bratislava. Tänk er om Ryssarna hade slutat trea eller fyra. De då hade de haft hela 7 ton att frakta. För att inte tala om alla fans som ska transporteras med ovisshet om man ska tillbaka igen eller inte.

Dock! hur vi än vrider och vänder detta så har det varit en riktigt trevlig tågresa med slovaker som inte kan knappt ett enda ord engelska. Men vi har kommit bra överens ändå, det finns alltid nåt sätt att kommunicera på.

<< Läs mer om Tre Kronor här >> 

<< Här hittar ni min senaste krönika >> 

Kommentarer

Kommentarer

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 1 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.