KRÖNIKA: Klubbar som är på obestånd ska inte kunna värva nytt

I stort sett varje dag ser vi om olika klubbars ekonomiska svårigheter i media. Det är både i SHL, men framförallt i Hockeyallsvenskan. Trots det presenterar klubbarna nya spelare och ledare på löpande band. Har en klubb ekonomiska problem ska de inte kunna värva nya spelare, framförallt om de inte kan betala spelarnas löner eller pensioner.

För bara några dagar sedan pratade Karlskronas klubbdirektör Charlotte Gustavsson om klubbens oro för elitlicensen. Hon och klubben vädjar till Blekingeborna att det ska fylla arenan för att rädda klubben. Samtidigt, och det är inga nya uppgifter, kommer det rapporter om att Karlskrona släpar efter med spelarnas pensioner, de har skulder till kommunen. Samtidigt går laget sportsligt dåligt och har rasat ner till sistaplatsen i tabellen.

Värvar två

Nu har krisklubben värvat två nya spelare. Först Per Ledin som skulle komma in med energi och frenesi. På så sätt skulle laget lyfta. Det fick motsatt effekt, snarare så upprörde värvningen klubbens spelare – speciellt de som klubben släpar med betalningarna för.

Nu kommer värvning två, en back med dåligt humör på isen. Inte en enda säsong har han gjort fler poäng än han har utvisningsminuter. Akim Aliu har dessutom spelat större delen av karriären som forward, men har omskolats på senare år. Det är inte den här typen av spelare KHK behöver.

Skulder

Jag tänker inte ge mig in på summor, men det är helt klart att Karlskronas ekonomi är svajig. Alla vet om det, spelarna vet att det saknas pengar på deras pensionskonton. Kommunen har inte fått hallhyra med mera. De har belånat varumärkets värde, pengar som snart är slut. Det är de pengarna som räddat klubbens elitlicens tidigare.

Klubbar som har skulder till spelare, personal och även inte klarar av att betala sina hyror. De ska stoppas från att värva fler spelare. För att ta Karlskrona som exempel så känns det som de satsar allt på ett kort för att hålla sig kvar i SHL även nästa säsong. Frågan är om ”de lånar” från nästa års budget där de centrala avtalen gör att klubbarna nästan har ohälsosamt mycket pengar i på kontot. Pengar som pressade klubbar som just Karlskrona måste kännas sig frestade att spetsa till truppen nu när de riskerar att åka ur.

Jag har svårt att se hur klubben hållit inne löner och hyror, samtidigt som man har pengar för en och två värvningar.

Stäng av dem

SHL och/eller Svenska Ishockeyförbundet måste få in i sitt regelverk att klubbar med skulder stoppas från att värva. Har klubben skadeproblem får det använda sig av juniorer. De ska definitivt inte kunna satsa sig ur en kris när det inte finns pengar.

Risken är att ett lag som handlar som KHK hamnar på sådant obestånd att de försätts i konkurs, eller får igenom en rekonstruktion. Då faller det på statens lott att se till att spelarna får sin lön genom den statliga lönegarantin. Något som inte räcker speciellt många månader för en spelare i SHL.

Inte ensamma

Nu är inte KHK ensamma i svensk elithockey om att ha ekonomiska bekymmer och värvar spelare. I det här fallet passar det bra att ha dem som ett varnande exempel.

Diskutera gärna hur ni ser på klubbar med dålig ekonomi och värvningar.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN