KRÖNIKA: Hockeyallsvenskans linjemän är bättre än SHL:s dito

Domarna hamnar ofta i skottlinjen, det spelar ingen roll vilken division eller liga de dömer. Jag vill ge Hockeyallsvenskans linjemän en rejäl hyllning. De visar bättre spelförståelse än kollegorna i SHL.

Ikväll är jag på det heta allsvenska mötet mellan AIK och Leksand på Hovet. En bit in i den andra perioden slår det mig att linjedomarna är något av matchens stora behållning. De har stor spelförståelse och bidrar starkt till att göra upplevelsen hockey mycket bättre. Till skillnad från kollegorna i SHL som snarare vill synas än att vara med och leda matchen – det är i alla fall så det känns.

Hybridicing

När det slog mig att de allsvenska linjedomarna har bättre spelförståelse var efter några icingsituationer. Det var kamp om pucken och domarna slog av icingen tack vare kampen. Stort av domarna och flera gånger var det anfallande spelare som hann först till pucken. I flera situationer slog de av icingen tidigt. Det tyder på spelförståelse och viljan att få en bra match.

Spelarbyten

Även vid spelarbyten där lagen allt som oftast har både sex och sju, ibland så många som åtta utespelare på isen samtidigt gör inga avblåsningar. Spelarna vid sargen deltar inte i spelet och linjedomarna som har ansvaret för den bedömningen släpper det. Matchen flyter på och domarna ”slipper avgöra” matcher på sådana ytterst tveksamma utvisningar. Annat är det som ett lag skulle spela med en eller två spelare för mycket på isen, det är något som ska beivras.

Nöjd domarchef

Jag pratade med Hockeyallsvenskans domarchef Thomas Torsbrink i pausen om linjedomarna och han är mycket nöjd med deras spelförståelse och arbetsinsats på isen.

– Jag tror att de är mer alerta eftersom det är tredomarsystem i Hockeyallsvenskan. Då är de på tå hela tiden, säger Torsbrink.

Det är bara att hålla med Torsbrink och hoppas att SHL-domarna scoutar linjedomarna i Hockeyallsvenskan. De får hockeyn att bli roligare.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN