KRÖNIKA: Game seven – heaven or hell?

0
213
Foto: Bildbyrån/montage
Det är dags för den sjunde och avgörande matchen i semifinalen mellan Färjestad och Djurgården. Hockeybladets Tomas Hedlund skriver en krönika om känslorna i en game seven. Är det heaven or hell?

En enda match som avgör, spelar Färjestad eller Djurgården final på söndag? Det är nu det avgörs i en klassisk game seven. Det finns de som bara älskar det, sedan finns det de som hatar det. Själv är jag grymt ambivalent när det kommer till en sista avgörande final. Det är ju ändå den som har alla ingredienser som krävs, inget resultat innan betyder nåt, hemmaplan betyder något, nerverna är utanpå på och ett enda litet misstag kan betyda semester i stället för final. Ett felbeslut från domare, spelare, ledare eller publik kan betyda att klubben går miste om många miljoner i intäkter.

Nerverna utanpå

Jag kan säga att alla som har någon som helst relation till kvällens match, mellan Färjestad och Djurgården i ett fullsatt, kokande Löfbergs Arena, kommer att ha eller redan har nerverna utanpå kroppen.

Färjestadsspelarna, de kan ju inte tappa en avgörande match hemma. Det är krattat i manegen för dem att ta sig till final. Det är nu, timmarna innan match som tankarna kommer. Är man som spelare redan i final i huvudet? Det gäller att jobba bort det, innan nervositeten kommer. Det gäller att också vara ödmjuk inför uppgiften.

Djurgårdsspelarna, de har ju grym revansch att fordra på Färjestad. Samtidigt finns tankarna om de två senaste matcherna. 3-14 snackar man inte bort och vad ska supportrarna säga om man kommer hem och ha tappat 3-1 i matcher mot ärkerivalen. Dessutom har de närmare fyra timmar i buss till Karlstad och där kan verkligen tankarna sätta den bäste ur spel.

Färjestadssupportrarna, många tror att det redan är klart, det är bara att spela av matchen så blir det final mot Frölunda. Djurgården är så usla att laget i grönt bara inte kan förlora. Då ska de komma ihåg att Färjestad har förlorat fem matcher mot Djurgården den här säsongen. Kanske nerverna börjar komma nu?

Djurgårdssupportrarna, är ilskna över raset. De kan inte förstå att laget kan klappa ihop som de gjort? För dem är det inte bara en sjunde och avgörande match, för dem är det att sluta säsongen med hedern i behåll. Bara det gör att nervositeten blir påtaglig.

De älskar game seven

Förutom de flesta journalister som fullkomligt grottar ner sig i avgörande matcher, så finns det de som är undantaget som bekräftar regeln. Det finns några spelare, som jag tror bara älskar detta. Det är de som kommer att göra skillnad ikväll, det är de som sållar agnarna från vetet.

I Färjestad finns Johan Ryno, Joakim Nygårds, Illari Melart, Mikael Wikstrand och målvakten Markus Svensson. De gillar läget.

I Djurgården är det Dick Axelsson, Niclas Bergfors, Daniel Brodin, Alexander Urbom och Jacob Josefson som står upp när det blåser.

Det är de här spelarna som fullkomligt älskar läget, för dem är det himmelriket att få stå på isen och vara skillnaden mellan att spela final eller åka hem och googla semesterresor.

Får de här spelarna med sig sina lagkamrater är det de som går segrande ur striden. Men som vanligt är det någon annan än de jag förutspått ska stå där med ett leende och att ha varit den stora skillnaden mellan lagen. Kanske till och ed styrt pucken med skridskon via en klubba liggandes på isen och in i mål i den tredje övertidsperioden.

Men jag då?

Som journalist älskar jag de här matcherna. Det lyfter sporten och det engagerar inte bara folk kring lagen. Game seven engagerar hela Hockeysverige, alla har en åsikt om vilka som ska vinna. Vilka som förtjänar att vinna och så vidare.

I ett personligt perspektiv vet jag inte riktigt vart jag har mina nerver. De är någonstans utanpå kroppen. Ja ville inte ha en sjunde match ikväll, jag ville att det skulle vara avgjort. Jag sticker inte under stolen med att jag är Djurgårdare, det har jag aldrig gjort. Därför kommer den här dagen fram till match och kvällen vara olidlig. Jag har fått en upplevelse idag som gör mig positiv, hoppas att det är ett gott omen för mig!

Hur det slutar, det finns inga tips idag – bara resultat!

Game seven – heaven or hell? Hur är det för dig?

Releterat
Vem gillar läget?
DIF-tränaren inför matchen.

Kommentarer

Kommentarer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

9 + 12 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.