KRÖNIKA: En desperat handling av Leksand

0
1508

Det är kris i Leksand efter den senaste förlusten griper nu den sargade klubben efter halmstrån för att kunna stanna kvar i SHL. Att ändra i ledarstaben nu är bara desperat och kommer inte att hjälpa.

När Leksand, efter två förluster i kvalet mot Mora om en plats i SHL, gör förändringar i ledarstaben är det ett tydligt tecken på desperation enligt mig. Jag vet inte om ”Perra” Johnsson och Gereon Dahlgren har olika syn på hur laget ska ledas och att det skapar konflikter i båset, eller vad det är som gör att Leksand byter ut Dahlgren. Det är något som är fel i Leksand inför kvällens ödesmatch i Smidjegrav i Mora. Leksand måste vinna annars är SHL längre bort än det var efter 0-2 i matcher mot Modo förra säsongen.

Storlagen underskattade

Om tränarbytet är för att väcka spelarna och ge dem en aha-upplevelse, varför tar man då bort en assisterande tränare från båset? Varför byter man inte ut huvudtränaren, som uppenbarligen inte förberett sitt lag ordentligt för vad som komma skulle inför ”Slaget om Siljan”. Leksand har, enligt experterna, varit klara för kval sedan de spikade sin trupp inför den här säsongen. Även på upptaktsträffen med media lyfte Leksand själva att de inte hade en trupp redo för SHL. Att de enligt det uttalandet förberett sig för kval sedan starten hemma mot Djurgården har varit klart sedan länge. Visst har man sprattlat till och slagit lag som Frölunda, HV71 och Linköping – men vad betyder en sån seger när motståndet har underskattat motståndet. Att stå och slå sig för bröstet och säga att de tagit de ”skalperna” efter en förlust mot Mora, det är att ljuga för sig själva.

Ska Leksand ha en chans att vinna den här serien mot Mora krävs annat. Leksand måste släppa allt vad spelidé heter och kasta prestigen i omklädningsrummet. Det ska lyssna på sin kapten Jesper Ollas, som sa till Hockeybladet att man måste spela mer smutsigt. Att de ska samla sig och kriga och inte försöka spela snyggt. Leksand är långt från att kunna spela snyggt med det material de har. Spelare som ska vara stjärnor som till exemplet Mattias Ritola måste ta på sig blåstället och offra en tand eller en hand för att klubben ska stanna kvar i SHL. Det hjärtat finns inte i Leksand idag, det finns i importernas Mora. Där har tränaren Jeremy Colliton som fått klubbens spelare att jobba som ett lag och för varandra.

Desperat läge

Det skär lite i hjärtat när man hör spelare, ledare och supportrar till Leksand när de säger att de inte kommit upp i normal nivå. Men stoppar man huvudet i sanden och inte inser att laget inte är bättre än sin senaste match, då kommer man att åka ur. Det skulle inte skära i mitt hjärta om Leksand åker ur SHL. Det skulle för det första vara en käftsmäll mot pamparna i SHL som vill stänga ligan. Det som skär i mitt hjärta är att de är just så blåögda att de inte ser bristerna i laget. ”Vi har ju slagit Frölunda och HV”, säger man. Lag som underskattat Leksand, säger jag.

Leksand har inte bara överskattat sin förmåga, de har också underskattat Moras moral och styrkor. Det kommer att kosta Leksand SHL-platsen. Frågan är om det också kostat Mora sin succétränare. Det kommer vi att få reda på när ”Slaget om Siljan” är slut.

Jag är säker på att ett Leksand i HockeyAllsvenskan är det bästa som kan hända svensk hockey. Då kommer SHL att tvingas öppna serien och inte stänga ute lag som Leksand och AIK – lag som behövs i svensk hockeys högsta serie.

Jag passar även på att pusha lite för mitt förslag till hur SHL och HockeyAllsvenskan ska se ut i framtiden. Läs mina tankar om det här>>>

Kommentarer

Kommentarer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

fem × 2 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.