KRÖNIKA: Det håller inte för SHL Leksand

Leksand är inne på ett nytt så kallat återtåg för att ta sig till den högsta serien igen. Årets upplaga håller inte för en snabb återkomst till SHL.

Nej Leksand, det håller inte för SHL den här säsongen. Innan säsongen haussades Leksand upp som en av de självklara favoriterna till att kvala mot SHL i vår. Efter kvällens förlust hemma mot Vita Hästen placerar dig Dalalaget sig på en delad sjätteplats och spelet formar fler frågetecken än utropstecken. Visst det har bara spelats fem omgångar och vi ska inte dra för stora växlar än av lagets start. Däremot finns det tecken som gör att jag vill höja minst ett varningens tecken till alla Leksingar redan nu.

Tempot

Leksand har ingen direkt fart i spelet och ett Lag som Vita Hästen hade inte stora problem att manövrera ut laget. Visst får man fram 32 skott på Pontus Sjögren i motståndarnas mål, som agerade säkert. När Vita Hästen kontrade in sitt ledningsmål gick det inte jättesnabbt. Frågan är dock om Leksands IF har materialet att spela en snabbare hockey? Jag tvivlar på det.

Tränaren

Är Markus Åkerblom rätt man att leda Leksand i vinter? Fansen jublade när han kontrakterades och han var klubbens frälsare. Visst med tio raka säsonger som spelare i klubben har han ikonstatus. Att vara tränare i Leksand är att leva ovisst, ”kommer jag att ha kvar jobbet efter en förlust“. Åkerblom har inte den rutinen som tränare, den rutinen som gör att han kan vara lugn även när det blåser hårt. Han fick sparken från Björklöven förra säsongen och har innan det endast varit huvudtränare i Hockeyettan. Hur länge har LIF tålamod med Åkerblom?

Jag tror dock på att Markus Åkerblom kan vara den tränare som får Leksand att avancera till SHL, men klubben och fansen får vänta minst en säsong till innan laget är redo att gå upp.

Fansen

Av vissa kallas Leksands fans för Sveriges bästa fans. I ett litet samhälle som Leksand kan det också stjälpa ett lag att ha så engagerade fans som klubben har. Att de är Sveriges bästa håller jag inte med om, att de är bland de mest engagerade råder det inga tvivel om.

Mellan andra och tredje perioden twittrade supporterföreningen Leksand Superstars och frågade vilken som var kvällens krigare. Svaren lät inte vänta på sig.

På ståplats försökte klacken driva på laget, tillsammans med trumman som dränkte det mesta gjorde det hela till ett sorl från läktaren. Efter premiären var spelarna lyriska, frågan är om de är det även efter kvällens match. De matcher jag var på när Leksand spelade hemma under förra säsongen var den vita väggen där, kväll efter kväll. Det var nästintill fullt även i periodpauserna. Ikväll blev det tunnare och tunnare på ståplats ju längre matchen led. Hur stort är tålamodet hos fansen om spelet inte lever upp till förväntningarna?

Återtåg för Leksand?

Jag tror på en återkomst i SHL för Leksand, den kommer att få vänta minst en säsong. Anledningen är att det finns för många lag i Hockeyallsvenskan den här säsongen som är bättre än laget från Siljans södra strand. Så leksingar i Sverige, ni får vänta minst en säsong till innan ni är SHL-supportrar igen.

Hitta stabilitet

Nu behöver LIF hitta stabilitet i föreningen och bygga från grunden för att lyckas med det så många vill se – Leksand i SHL.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN