Foto: Bildbyrån

Med risk för att få hela Leksand och deras fans på mig sticker jag fram hakan och säger: Moras seger i kvalet var det bästa som kunde hända svensk hockey.

För det första betyder Moras avancemang att dörren till SHL inte är en stängd liga. Det är det viktigaste av allt för svensk hockeys skull. Låt mig förklara:

Även om svensk hockey har världens krångligaste kvalsystem så går det att överraska. Det går att gå upp från HockeyAllsvenskan till SHL och det är bra för svensk hockey. Det behövs nytt blod och därför är det bra att Leksand åkte ur.

Svensk hockey i allmänhet och SHL i synnerhet behöver skakas om rejält och det är precis det som händer när en liten klubb, nåväl – förutom Leksingar i det här fallet, utan fiender tar sig upp i hockeyns finrum. Samtidigt kommer debatten komma igång om vi ska ha en öppen eller stängd högstaliga. Ni som känner mig vid det här laget vet att jag vill ha öppna spjäll. Läs mer här.

Publikansvariga får jobba hårdare

Genom att Mora går upp i SHL skakar det om klubbdirektörer och publikansvariga att skrämma upp supporterföreningarna att få publiken att komma på hemmamatcher mot Mora, Karlskrona, Rögle och i viss mån Växjö. Det är klubbar som egentligen ingen SHL-klubb har någon naturlig rivalitet till. Det är alltså ytterligare en förening som klubbarna får slit ont för att fylla läktarna. Så upp till bevis, de klackar som levererar bäst mot de här lagen är Sveriges bästa hockeyfans!

Även om jag inte förstår hur man inte kan stötta sitt lag bara för att det kommer ett impopulärt lag på besök.

HockeyAllsvenskan stora vinnare

Den största vinnarna efter degraderingen för Leksand är AIK:s och Modos kassörer som skrattar hela vägen till banken ikväll. Tätt följd av resterade kassörer som måste sova med ett stort leende på läpparna inatt. Att Leksand kommer på besök betyder välfyllda läktare.

Även ledningen i HockeyAllsvenskan tackar fry Fortuna för att HockeyAllsvenskan kommer att vara, om inte den populäraste, den näst populäraste ligan i vinter. Med klubbar som AIK, Leksand och Modo kommer HockeyAllsvenskan att vara ett ormbo.

Att Leksand varken som lag eller som förening var redo att gå upp i SHL till den gångna säsongen, behöver du inte vara raketforskare för att förstå. Det var något som genomsyrade hela säsongen och framförallt i kvalet mot Mora. Nu är Leksand tvåa i Dalarna och Mora har snott åt sig Siljan som “ägare” till sjön.

Leksand 100 år

Leksand hade som vision att vinna SM-guld 2019, 100 år efter den anrika klubbens bildande. Nu har målet reviderats och Leksand ska vara tillbaka i SHL just 2019. De kommer att bli krångligt så länge SHL är den semistängd liga.

Likt SHL:s publikansvariga och supporterklubbar har Leksands IF och Leksand Superstars ett stort arbete för att fylla norra ståplats i Tegera Arena. Speciellt nu när laget åkt ur högsta liga,

Annonser

Kommentarer

Kommentarer