KRÖNIKA: Det är inte så kaptener ska agera

Kaptener ska leda sitt lag framåt, de ska stå upp när det blåser. Igår fick vi se två exempel på hur inte kaptener ska agera. Det tyder snarare på att frustrationen i laget är hög och kanske till och med att det är fel spelare med C och A på bröstet, skriver Hockeybladets Tomas Hedlund i en krönika.

När Djurgården förlorade mot Rögle igår, var det ett lag som agerade som om de hade huvudet under armen. Det som slår mig mest efter att ha fått smälta matchen som hade allt, är att det är inte så här kaptener ska agera. Jag kommer inte på något sätt gå in på prestationerna från Marcus Högström och Jesper Pettersson. Det är inte det som den här krönikan ska handla om.

Pettersson

Låt ss börja med den assisterande lagkaptenen Jesper Pettersson. Hans fokus ligger inte på spelet, utan han snackar med domarna i tid och otid. Det sänder massa konstiga signaler till medspelarna. Bland annat att det inte är deras prestationer eller brist på prestationer som gör att laget inte går bra. Det blir något att skylla på och det blir en nedåtgående spiral. Pettersson är inte Joel Lundqvist eller Jimmie Eriksson som har förmågan att ändra på en match genom att konstant snacka med domarna.

När han sedan levererar en dansk skalle på motståndaren blir jag riktigt arg. Det är verkligen inget som hör hemma på en ishockeyrink. Det är ett tecken på stark frustration, något som borde rendera i betydligt fler matchers avstängning än de två matcher han fick.

Djurgården borde också ta upp till diskussion om han ska behålla sitt A, för assisterande lagkapten, på bröstet. Nu har han två matcher på sig att tänka över sitt handlande. Hoppas att det var en engångsföreteelse.

Högström

Här snackar vi om en lagkapten som tagit sitt uppdrag på fel sätt. Han hålls fast och börjar slänga ut armarna och klaga på domarna även han. Det sänder samma signaler om än värre, eftersom hans beteende rättfärdigar Petterssons klagande på domarna. Nej, det ser inte alls bra ut.

När det gäller situationen vid Djurgårdens avbytarbås var jag först helt inne på att Dennis Everberg får skylla sig själv. När jag sedan kollar situationen gång på gång vänder jag och lägger allt ansvar på Marcus Högström för hans handling, då spelar det ingen roll att det ”var Everberg som började”. När han får smällen från Everberg, börjar han att gestikulera mot domarna, han slår ut med händerna och har en allmänt tråkig uppsyn. När Högström inte får något gehör från domarna, sliter han först av motståndaren hjälmen och sedan tar tag i bakhuvudet på den samme och levererar en rak höger. En rak höger från Djurgårdens kapten.

Inte snyggt och definitivt inget som en ledare av laget ska göra. Solklart tecken på att något i laget är fel, något som borde oroa supportrarna till laget något oerhört.

Frågan är om Högström och Pettersson har det rätta psyket att vara lagkaptener för ett lag med ambitioner att ta SM-guld. Det är verkligen inte så kaptener ska agera.

Döm själva i klippen ovan.

Läs fler krönikor från Hockeybladet.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN