KRÖNIKA: Bengtzén måste ta sitt ansvar och gå

Att Brynäs och sportchefen Stefan Bengtzén sparkar Roger Melin efter åtta omgångar ter sig mycket märkligt. Brynäs visste mycket väl vem de värvade. Någon måste ta ansvaret för felvärvningen på tränarsidan – kan sportchefen sitta kvar?

Det är Stefan Bengtzén som har det största ansvaret för Brynäs trupp och ledarstab. Det var han som rekryterade tränaren Roger Melin från AIK tidigare i år. Nu får Melin gå efter endast åtta omgångar. Sparkar man en tränare som Roger Melin så kort in på säsongen väcker massor av frågor, den största frågan är om sportchefen själv har någon framtid i Brynäs.

Från The Tazmanian devil till Nalle Puh

Förra säsongen gick Brynäs till final och förlorade snöpligt i förlängningen av den sjunde och avgörande matchen. Då hade Brynäs haft Thomas ”Bulan” Berglund haft ansvaret för klubbens A-lag i drygt två säsonger. Brynäs gjorde i januari 2015 sig av med Tommy Jonsson, även han en lugn tränartyp och tog in en ”The Tazmanian devil” i båset. Det ledarskapet visade sig vara precis det Brynäs behövde.

När ”Bulan” valde att flytta hem och ta över Luleå gick något snett, riktigt snett. Brynäs letade efter en ny tränartyp till ett lag som är värvat för att spela ”Bulan”-hockey. Frågan är om ens förstahandsvalet Jeremy Colliton hade lyckats med dagens Brynäs. När Colliton tackade nej till Brynäs fick Bengtzén snilleblixten, att kontakta Roger Melin som under uppmärksammade former sagt upp sig från AIK. Brynäs skulle ta det sista steget från silver till guld genom att ersätta ”The Tazmanian devil” med ”Nalle Puh”. Jag var frågande till just det tränarbytet då, jag är mycket frågande till att Brynäs nu sparkar Roger Melin – det tar mer än till den 12 oktober för spelarna att anpassa sig till Melinhockey.

Bengtzén är nästa som måste gå

När man värvar en så känd tränare som Roger Melin vet man också vad man får. Det är inte Tomas Mitell, AIK eller Mattias Karlin, Mora som kommer in i Hockeysverige som nykomlingar. Där klubbarna har chansat på att det är rätt tränare. Nej, Stefan Bengtzén visste mycket väl vem och vad för tränare han anställde. Att han som sportchef inte har förtroende längre gör att kravet på hans avgång måste komma mycket snart från Brynäsledningen. Klubbchefen Johan Stark har det inte lätt just nu.

Vad ska Brynäs göra?

För Johan Stark och styrelsen i Brynäs gäller det nu att snabbt hitta en ny sportchef och det kan vara bra att hitta den i de egna leden. Anders Huss och/eller Johan Holmqvist är två namn som jag tror skulle passa Brynäs bra som sportchefer.

På ledarsidan bör Brynäs också låta Tommy Sjödin gå, kanske göra en rockad och låta honom ta över J20. Samtidigt kan Gävleklubben plocka upp Mats Bäcklin från juniorerna. Bäcklin kan klubben och har förutom under tre säsonger varit klubben trogen. Det är dags att ge honom den chansen. Han blir en riktigt bra assisterande tränare.

Att hitta en ny huvudtränare blir inte jättelätt, det finns några namn på marknaden, men hur heta är de? Jag har svårt att se vare sig Mats Waltin eller ”Perra” Johnsson som ledare i Brynäs bås, även om jag tror att Waltins hockey passar mycket bättre i SHL än i Hockeyallsvenskan.

Mitt förslag till Johan Stark, även om det troligen blir Stefan Bengtzén som får uppdraget att hitta ny tränare, är att ringa upp Andreas Johansson. Han har den coachstilen som passar Brynäs och tackar han ja är han full av revanschlust. Ett annat namn som skulle kunna fungera för Brynäs är Leif Carlsson, ett namn som också skulle kunna vara sportchef.

Mitt råd till Brynäs är att om inte sportchefen, Bengtzén, kastar in handduken själv, entlediga honom från sitt uppdrag!

Vad tycker du? Vad ska Brynäs göra?

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN