Gästkrönika: Hockeylegendaren sågar Frölundas agerande mot juniorerna

Den förre storspelaren med meriter från Elitserien, NHL och landslaget, Michael Thelvén (infälld), är på krigsstigen. I en gästkrönika i Hockeybladet ryter han till mot SHL-laget Frölunda och deras agerande mot några av klubbens juniorspelare. Spelarna siktar mot spel i College eller universitet i USA för att få en utbildning att falla tillbaka på efter ishockeykarriären. Thelvén hyllar ungdomarnas mod och menar att de måste ha riktigt bra rådgivare. 

De flesta som har drömmen att nå SHL och NHL når aldrig dit. Egentligen är det bara promille av samtliga utövare som klarar sig ända fram. Jag har länge propagerat för unga spelare att ta chansen om man får möjligheten att kombinera en högskoleutbildning i USA och ishockey. Frölunda i det senaste fallet blir besvikna om juniorspelare tackar nej till spel när laget dras med skador. Spelarna  tackar nej för att de inte vill försitta chansen till spel på ett amerikanskt universitet. Jag tycker klubbarna i det här fallet ser kortsiktigt och enbart till sin egen fördel.

Men om man ser till spelarna. Vad händer om denne skadar sig och inte kan spela mer eller att han helt enkelt inte platsar? Har han då inte förberett sig för framtiden så blir valmöjligheterna mindre när han väl skall ut i yrkeslivet. Tar klubbarna på sig något ansvar i dessa lägen? Nja, vad jag vet så satsar man på hockeygymnasium, vilket i sig kan vara bra, men någon universitetsutbildning är det ju inte frågan om direkt.

Jag måste säga att jag är imponerad av juniorerna i Frölunda som är starka nog att säga ifrån och tänka på sin egen framtid! Det kan inte ha varit lätt. De måste ha bra rådgivare!

Se på spelare som Alexander Fällström, Calle Ridderwall och Calle Hagelin med flera som antingen spelar i NHL eller i SHL. Gemensamt har dom examen från universitet i USA som ingen kan ta ifrån dom. Nu har ju dessa spelare lyckats ta sig hela vägen men den dag de slutar så har dom större möjlighet att skaffa sig både ett intressant och välbetalt arbete.

Några få tar chansen att få en utbildning

Om jag inte missminner mig så tackade Fällström nej till ett A-lagskontrakt med Djurgården för att ha möjlighet att spela och studera vid Harvard universitetet. Istället åkte han dit och fick en utbildning på ett av världens mest prestigefyllda universitet. Om han inte hade varit så duktig på att spela ishockey så hade det kostat honom eller hans familj ca 2,2 miljoner kronor, om han nu ens hade kommit in.

Sedan skall tilläggas att Fällström inte helt lyckades med sin NHL satsning. Istället  flyttade hem till Sverige och Djurgården tillsammans med sin  examen. Nu vet jag inte vad han har för lön i Djurgården, men troligtvis är den bra.

Nu tror jag inte att klubbarna behöver oroa sig allt för mycket. Majoriteten av deras juniorer kommer inte att flytta och spela universitetshockey. Dels passar det inte alla spelare att studera på hög nivå och samtidigt spela ishockey  och andra vill helst spela i Sverige.

Michael Thelvén
Moderklubb: Hammarby
Seniorklubbar: Djurgården och Boston Bruins
Meriter: JVM-Guld 1981, SM-Guld 1983, Canada Cup-Silver 1984, SM-Silver 1979 och 1985, OS-Brons 1984
Elitseriematcher: 162
NHL-matcher: 207
Stanley Cup-matcher: 34
Landskamper: J18 5 matcher, J20 5 matcher, Tre Kronor 27 matcher

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

sex + två =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN