KRÖNIKA: Ställ in säsongen och bygg om svensk hockey

0
4560
KRÖNIKA: Ställ in säsongen och bygg om svensk hockey
Foto: Bildbyrån
Det finns bara en sak att göra i den här hysterin och rädslan för coronaviruset. Ställ in säsongen och bygg om svensk hockey fundamentalt, det skriver Hockeybladets Tomas Hedlund i en krönika.

Det finns inget ont som inte för något gott med sig. Nu har svensk hockey chansen, ta den! Ställ in säsongen och bygg om svensk hockey kring varje fundament. Det är nu chansen finns!

Fansen

Ställs säsongen in nu finns chansen att nå ut till fansen, lyssna på dem och komma fram till vad som behövs göras i framtiden. SHL, Hockeyallsvenskan, SDHL och Hockeyettan behöver vara ligor som fansen tror på. Det är inga produkter och fansen är inga kunder! Utan fans ingen hockey, det är nog alla överens om – i alla fall de som inte hade skygglappar på igår.

Dela inte ut SM-guld 2020

Ishockeyn har sedan urminnes tider haft slutspel. Det är en av grundpelarna för spänning och kärleken till sporten. Halva säsongen är slutspel och du vinner inte ett SM-guld på att vinna SHL.

Därför ska inte Luleå utses till svenska mästare 2020, de är och kan vara ligavinnare. Det blir varken hackat eller malet om man skulle ta ett sådant beslut.

16 lag i SHL 2020/2021

Om inte coronautbrottet stoppar nästa säsong också vill jag se 16 lag i SHL nästa säsong. Leksand och Oskarshamn får en chans till. Innan säsongen var det klart att de två sista lagen skulle få chansen att kvala sig kvar i SHL, därför ska de inte degraderas.

Flytta upp Björklöven och Modo till SHL, de kom etta och två i Hockeyallsvenskan. Även om lagen på plats tre till åtta i Hockeyallsvenskan skulle ha en chans att nå SHL, är det mest rättvist att flytta upp de två bästa lagen i Hockeyallsvenskan.

En utökning av SHL skulle ge 60 matcher i stället för 52. Med tanke på hur få matcher det spelas i början av säsongerna kan det inte vara svårt att lägga in åtta omgångar till i SHL.

Hockeyallsvenskan

Antalet lag i Hockeyallsvenskan är jag lite kluven till. Dels för att flera lag är på fallrepet ekonomiskt, dels för att det kan bli ojämnt antal lag i Hockeyallsvenskan om man flyttar upp samtliga lag som idag kvalar upp till Hockeyallsvenskan.

Det ultimata vore 18 eller 20 lag i Hockeyallsvenskan 2020/2021. Lagen möts i en serie, däremot delas serien in i två regioner, nord och syd. Lagen inom samma region möts fyra gånger, medan man möter lagen utanför regionen två gånger. Med 18 lag skulle det bli 50 omgångar under säsongen.

Hockeyettan

Fortsätter med fyra serier med tio till tolv lag i varje serie. Beroende på hur underlaget ser ut i regionerna. Spela serierna under hela säsongen och låt två lag från varje serie kvala uppåt.

Slutspel

Fortsätt att låta sex lag gå direkt till kvartsfinal och fyra lag till åttondelsfinal. Kör sedan på som vanligt.

Kval

Minst ett lag i SHL och ett lag i Hockeyallsvenskan ska åka ur direkt. Jag ser gärna att laget som hamnar sist åker ur på en gång. På samma sätt ska laget som vinner Hockeyallsvenskan gå upp i SHL, utan att passera kval. Lagen i SHL som hamnar på platserna 13-15 kvalar mot tre lag från Hockeyallsvenskan om tre platser i SHL. Kvalet ska vara en kvalserie. Om det är lagen på platserna 2-4 eller om det sker någon form av förkval bland Hockeyallsvenska lagen det låter jag vara osagt.

På nästan samma sätt spelas kvalet till Hockeyallsvenskan, här vill jag se fyra lag som kvalar mot fyra lag från Hockeyettan om fyra platser i Hockeyallsvenskan. Lagen på första och andra plats i Hockeyallsvenskan möts i ett förkval.

I både SHL- och Hockeyallsvenska kvalet möts lagen i kvalserien en gång hemma och borta.

SHL och Hockeyallsvenskan

Det här stycket handlar inte om ligorna, utan företagen bakom ligorna. Svenska Hockeyligan AB och AHF HockeyAllsvenskan AB borde slås ihop och bilda Svensk Elithockey AB. På så sätt stärks båda ligorna och den ekonomiska fördelningen mellan klubbarna kan justeras på ett sätt så att det inte blir slagsida på skeppet svensk hockey. Det skulle svensk hockey må bra av.

SDHL då?

SDHL, svenska damhockeyligan, skulle kunna må mycket bättre. Jag ska villigt erkänna att jag kan alldeles för lite om hur det satsas på damspelarna. Det jag vet är att ligan och svensk damhockey skulle må bra av att spelarna skulle kunna få högre ersättningar och inte slita dubbelt eller kanske trippelt för att utöva elitidrott. Dessutom skulle marknadsföringen av ligan må bra av ett rejält uppsving. Börja med att få flickspelarna att komma på matcherna. Gör det attraktivt att gå på SDHL, anpassa arenorna och gör något extra för publiken som kommer till matcherna. Den högsta damserien ska inte ha föräldrar till spelarna som säljer fika vid ett bord i en av entréerna. Höj standarden på arrangemangen och går det så spela i arenor anpassade för antalet åskådare.

Juniorhockeyn

Det har precis tagits beslut om att ställa in all juniorhockey. Det är det mest kloka beslutet som tagits hittills.

Till sist

Kom ihåg att få med supportrarna på banan, det är de som skapar den bästa stämningen på arenorna. Det är de som gör att sponsorerna köper VIP-biljetter och tar med sig sitt nätverk på matcherna.

Diskutera gärna hur ni vill se svensk hockey utvecklas.

Kommentarer

Kommentarer

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

fem × 2 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.