Helgmatcherna – så snedfördelade är de

Hockeybladet har gått igenom säsongens spelschema i SHL. Här redovisar vi intressant information om hur helgmatcherna är fördelade mellan lagen. Det är stora skillnader mellan lagen.

Det ska först och främst sägas att det är en stor apparat att lägga ett spelschema som ska fungera för alla lag när man måste ta landslagsturneringar, CHL och andra event än ishockey på arenorna i beaktning. Det är 364 matcher i grundserien som ska placeras ut. Klubbarna själva har önskemål om speciella speldagar där vissa lobbar mer än andra kring vilka dagar som passar bäst.

Svårt pussel – många parametrar

Johan Hemlin är sportchef för SHL och kommenterade i samband med att man släppte spelschemat i maj kring vad man tänker på vid schemaläggningen.

– Det finns några nya parametrar i spelschemat för kommande säsong, som nya starttider. I och med att det är ett OS-år så blir schemaläggningen mer komplex än vanligt, men vi spelar 25 omgångar/speldagar där samtliga 14 lag är i spel vilket är bra. Att lagen kommer att ha spelat olika antal matcher i en löpande tabell beror främst på att arenorna är upptagna av andra evenemang och att vi försöker gå klubbarna fullt ut till mötes vad gäller val av speldagar för att skapa ett bra flöde av hemma- och bortamatcher. Om det skulle komma ett beslut från IIHF/NHL angående NHL-spelarnas medverkan i kommande OS så kommer SHL att hantera den frågan då. Vi har en planering för ett sådant eventuellt scenario.

Dåligt fördelat av SHL?

Hockeybladet har alltså sammanställt hur många helgmatcher alla lag i SHL har fått, och där ser vi att skillnaden är väldigt stor från det lag som fått flest helgmatcher till det som fått minst. Nog för att vissa lag lobbar mer än andra, men det är i slutändan SHL centralt som bestämmer hur matcherna fördelas. Att det då blir så stora skillnader från toppen till botten är intressant. Hela listan finner ni här.

Antal helgmatcher – Lag
17. Färjestad BK
12. Frölunda HC
12. Mora IK
11. Brynäs IF
11. Karlskrona HK
11. Luleå HF
11. Örebro HK
10. Rögle BK
10. Skellefteå AIK
10. Växjö Lakers
09. Djurgårdens IF
09. HV71
08. Linköpings HC
07. Malmö Redhawks

Här ser vi alltså att Färjestad har hela tio helgmatcher fler än Malmö som fått minst antal. Mästarna HV71 ligger också i botten av listan med sina nio matcher. Frölunda är det storstadslag som fått flest hemmamatcher på helger, men det som är iögonfallande är Färjestads 17 stycken.

Hockeybladet har varit i kontakt med Färjestad BK som via VD Stefan Larsson kommenterar schemaläggningen.

– Processen kring spelschema är en pågående dialog och som med många saker finns även här utrymme för förbättringar. Vi från Färjestads sida ger löpande inputs från vår sida. Naturligtvis finns väldigt många hänsyn att ta men vi jobbar ständigt för utveckling och förbättringar. Vari dessa består för vi en dialog om internt – för övriga frågor hänvisar vi till SHL centralt tills vidare.

Stor skillnad i intäkter?

Det är alltså SHL som lägger spelschemat och tar där hänsyn till klubbarnas önskemål. Flera, för att inte säga alla, klubbar har sina egna önskemål kring matchdagar. Torsdagar är väldigt bra dagar för klubbarna, precis som helger är en attraktiv tidpunkt. Måndagar och tisdagar slipper man helst, det är då många arenor står halvtomma (eller halvfulla beroende på hur man ser på det) och det är något som man helst vill undvika som klubb. Frågan är hur stor skillnad i intäkter det blir efter en säsong som den här. Klubbar som redan har ekonomiska problem bör lobba för så många potentiella publikmatcher som möjligt – går SHL dom klubbarna tillmötes?

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN