HEDLUND: Spelschemat i SHL har en märklig uppbyggnad

Jag har tänkt på det ett tag och nu har jag granskat spelschemat för SHL den här säsongen. Den är något mindre haltande än tidigare, men det är något som inte stämmer helt.

Jag har gått igenom spelschemat för SHL och det finns saker som är mycket märkliga. Nu inför landslagsuppehållet ger jag er hur det ser ut. Efter morgondagens omgång har alla lag har mötts. De flesta lagen har spelat 15 omgångar, några har spelat 16 omgångar.

Antal matcher i veckan

När SHL tar uppehåll för Karjala Cup i Finland och Tjeckien har SHL spelats i elva veckor. Det gör att lagen i snitt har spelat ungefär 1,5 match i veckan. Det har verkligen varit en mjukstart för lagen. Varför?

Frågan varför blir än mer relevant när vi tittar in i nästa år, i januari till mars spelas det 23 omgångar på 13 veckor. Det är dessutom ett landslagsuppehåll på tio dagar inräknat i den perioden. Med landslagsuppehållet spelar lagen 1,8 matcher per lag och vecka. Om man inte räkna med uppehåller är det två matcher i veckan i snitt. Vissa veckor är det tre matcher i veckan. Jag har Brynäs spelprogram som exempel i den här redovisningen.

Borde inte spelschemat ligga så att lagen kan träna inför slutspelet? Det känner jag skulle vara rätt. Dessutom ösa på med matcher i januari, då folk har som sämst ekonomi – märkligt!

Hur möts man?

I fyra fall har lagen efter lördagsomgången spelat klart antingen hemma eller borta mot ett av lagen i SHL. Djurgården – Rögle, Färjestad – Skellefteå, Linköping – Timrå och Malmö – Frölunda är färdigspelade redan i omgång 15/16. Ett annat exempel är Djurgården – HV71 som möts i Stockholm den 19 och 26 december. Linköping och Timrå samt Malmö och Frölunda har redan mötts tre gånger, med två tredje delar kvar att spela. Här nedan ser du hur lagen mötts. X i kursiv stil är match som spelas i morgon lördag. Gulmarkerat är färdigspelat i ett lags arena.

HEDLUND: Spelschemat i SHL har en märklig uppbyggnad

Första mötet 2 februari

Flera lag får vänta tills man mött alla lag hemma och borta, den 2 februari spelas matcherna Brynäs – Malmö, Färjestad – Mora, HV71 – Frölunda och Växjö – Rögle. Då först har samtliga lags mötts både hemma och borta. Andra sena datum för ett första möte hos det ena laget är 19, 23 och 24 januari. På något sätt behöver man se över hur lagen möts.

Slopa back to back

En annan sak som jag känner är viktigt för SHL, det är att slopa back to back. Även om det är färre matcher som spelas dagen efter varandra. I stället borde det supportervänliga borta-borta-alternativet ses över. Ett lag ska till exempel kunna spela borta mot Skellefteå på fredagen och sedan mot Luleå på lördagen. Tillsammans med SJ och Scandic skulle ett mycket förmånligt resealternativ kunna snickras ihop. Vad tror ni om det förslaget?

Här hittar du tabellen för SHL>>>

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN