HEDLUND: Att Luleå är Fuleå visste hela Sverige redan

Idag går Sportbladet ut med en stenhård kartläggning om huvudtacklingar. Att Luleå är Fuleå, det visste hela Sverige redan – nu har vi det svart på rosa!

Det är ingen nyhet att Luleå är Fuleå, men tack vare Sportbladets granskning har vi nu fått det svart på rosa. Hela Sverige vet att Luleås spelare spelar på gränsen och många spelare har tvingats till lång vila efter överfall från deras spelare. Det känns bra att få det på pränt, något som hela Hockeysverige vet och något som Luleåsupportrarna valt att inte se tidigare. Nu måste de öppna ögonen även i Sveriges nordligaste SHL-lag.

Jag tycker att det är bra att Sportbladet gör den här granskningen och att siffrorna kommer fram. Det som är synd är de som kommit undan billigt, kanske inte ens blivit avstängda. Det finns spelare, framförallt i SHL, som undkommer antingen anmälan eller straff. Även straffrabatt för att de ska kunna spela i Tre Kronor har förekommit. Även kortare avstängningar då det är säsongsuppehåll. Men det släpper jag nu, siffrorna talar sitt glasklara språk.

Fuleå

Sedan 2013/2014 har Luleå dragit på sig hela 67 matchers straff för huvudtacklingar, varav 21 matcher har omvandlats till böter. Klubben toppar även hela listan av avstängningar sedan 2013/2014. Totalt har Luleås spelare dragit på sig 97 matchers avstängning, varav 28 har omvandlats till böter. Undrar vem som spräcker 100-vallen först.

Det är inte konstigt att många supportrar känner vemod inför att möta Luleå: Jag har haft den känslan länge och nu får jag rätt.

Inte ensamma

Luleå är långt från ensamma om att ha en gedigen lista på avstängda spelare. HV71 har fått lika många avstängda, 97, som Luleå. HV71 har 62 matchers avstängning för huvudtackling. Sedan är det ett hopp ner till Färjestad som har fått 80 matchers avstängning, varav 55 för huvudtacklingar. Noterbart är att Ole Kristian Tollefsen som själv tvingats sluta på grund av för många smällar mot huvudet har stängts av i 20 matcher för just huvudtacklingar.

Hårdare straff

Jag vill se hårdare straff för tacklingar mot huvudet och framförallt ska situationsrummet skicka fler anmälningar på huvudtacklingar som det inte döms för på isen.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN