ARVIDSSON: ”Henrik Evertsson – på gott och ont”

Marknaden är död.. BOOM (!) Kris Versteeg klar för Växjö Lakers. En klassisk Evertsson värvning som ingen annan än han själv såg. Det fick mig att fundera vad är skillnaden mellan Evertsson och andra sportchefer?

Det var många som satte morgonkaffet i halsen när Växjö Lakers presenterade Kris Versteeg som nyförvärv bara timmar efter floppvärvningen Austin Ortega lämnade för Tyskland. Direkt så började det numera sedvanliga tugget om att kommunen lättat på plånboken, det går liksom hand i hand. Och Växjö kommun har blivit lite av den mest nämnda kommunen i hockeysammanhang, vilket de säkert är ganska glada över.

Men nu ska inte denna krönika handla om Växjö kommun utan snarare Henrik Evertsson och hans förmåga att faktiskt se och hitta det ingen annan gör. När sportchefer i andra klubbar pratar om en tunn marknad och överpriser på spelare så: BOOM smäller Evertsson till med Kris Versteeg, hans meriter hittar ni HÄR. Kanske en av de fräckaste värvningar på många år. Och ett tydligt ”håll käften” till alla andra.

Vi ska vara glada att vi får möjligheten att se en spelare som Kris i SHL. Det drar såklart ögonen till sig och är positivt för ligan och dess intresse. Men vad är det då som gör att Evertsson lyckas se och knyta åt sig en spelare som Kris och vad är det som gör att andra sportchefer inte gör det?

Evertsson är ett företag

Till skillnad mot andra sportchefer i SHL så saknar Evertsson själv ishockeybakgrund och det är i detta jag tror vi hittar en del av svaret. Sportchefer i andra klubbar som tidigare varit aktiva ser saker på ett annat sätt genom att kanske blanda in sin egen karriär, hur man ser på risktagande och vad som passar in i gruppen eller inte? En del har säkert personliga band som kan bli ett mentalt hinder och göra saker svårare.

Evertsson som saknar hockeybakgrund har då ingenting att reflektera över på samma sätt. Det är klart att han har flera rådgivare och står inte helt ensam i sina beslut. Men han har heller inte de personliga band som tidigare aktiva har. Han kommer från en bakgrund av företag och hur de ska styras på bästa sätt, vilket är mer gott än ont i hans fall, hittills.

Han bara kör!

Jag får känslan av att många sportchefer grottar ner sig i jakten på den perfekta spelaren som ska passa perfekt in i gruppen. Vilket ibland kan sluta i en panikvärvning då jakten på den rätta slutade med noll. Mentala spärrar och personliga tidigare erfarenheter sätter stop hos en del sportchefer och bildar ett slags tunnelseende i jakten på nya spelare. Evertsson saknar dessa och har på så sätt ett bredare synfält.

Detta är på gott och ont, man misslyckades i värvningen av Austin Ortega, men det var åter en sådan där ”Evertsson värvning” som i detta fall lite överraskande nog misslyckades. Kris Versteeg hade inte spelat en match på över tre månader och på allvar, det var som upplagt som en Evertsson värvning, igen. Ska jag vara helt ärlig så är Växjö den enda klubben som kan göra den typen av värvningar, vilka skulle annars våga?

Återigen han bara kör och kan så göra pågrund av att han helt enkelt tänker på ett friare sätt. Sen om det lyckas eller inte får vi se, men ingen kan säga att det inte är en värvning som välter omkull allt med vad ”en begränsad marknad” heter.

Ett SM-guld kostar pengar

Eftersom att detta är en krönika och jag har friheten att tycka och skriva vad jag känner så tänker jag ta tillfället i akt. Jag backar tillbaka till Växjö kommun igen (ni kan tacka mig senare) Nu tycker jag mest det är roligt att läsa alla kommentarer om kommundoping så fort Växjö presenterar en ny spelare. Det blir en liten extra glöd på det hela. Men faktum är att Växjö till skillnad från andra klubbar inte har speciellt höga spelarlöner, varav de har en del kapital.

Någonstans läste jag att Evertsson hade sagt något i stil med att ett guld får kosta vad det kosta vill? Har han fel, nej jag tycker inte det,  återigen ”företag Evertsson” som talar. Självklart tycker jag att det i den finaste av världar så består SM-guldvinnaren av lokala spelare enbart, men så ser det inte ut nuförtiden. Alla vill ha de bästa spelarna som finns att tillgå och det kostar pengar. Och om man ska stå där med guldet runt halsen så kommer det att kosta pengar hur fult man än kan tycka att det är.

 

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN