ANALYS: Därför vann Örebro mot Skånelaget

I matchen mellan Malmö och Örebro blev det en förlust för hemmalaget. Mötet slutade med 2-3 till bortalaget efter mål av Shane Harper i förlängningen.

Matchen mellan tabellåttan och tabellfemman spelades idag i Malmö arena. Det var en match som dominerades av fysiskt spel, en bra box och baksmälla. Det som den dominerades mest av var Örebros fenomenala boxplay, vilket är en stor anledning till att Örebro vann matchen.

Den första perioden var det Malmö som hade de vassaste chanserna. Något friläge och ett bra powerplay som inte resulterade i mål, men ett par bra chanser. Trots olycka i sitt powerplay lyckas Malmö gör mål. Ett klassiskt hockeymål där pucken dumpas in på målvakten och Frederik Storm lyckas få med sig pucken och sätter ledningsmålet för Malmö. Efter att Malmös Carl Persson missat mål i slutet av ett powerplay serverar han en lysande pass, rak på Mathias Bromés klubblad som kommer direkt från utvisningsbåset och prickar in kvitteringen för Örebro.

I den andra perioden visar Örebro på skicklighet framför mål där man lyckas vinna pucken framför Malmös mål. Mathias Bromé får då pucken på sitt klubblad framför Malmös mål och prickar återigen in pucken bakom Malmös målvakt, Oscar Alsenfelt.

I den tredje perioden lyckas Malmö kvittera genom ett mål av Johan Olofsson. Han åkte på egen hand in framför mål och lyckas med hjälp av ett backhandskott lägga in pucken bakom Örebros succémålvakt Dominik Furch.

Matchen var däremot inte slut efter tre perioder. Matchen skulle gå till övertid där Örebro gör 3-2. Målet görs av Shane Harper efter en assist av Mathias Bromé.

Den fysiska kampen

Den kamp som ikväll utspelade sig på isen när Malmö gästades av Örebro var tuff. Tyvärr fick det följder. Malmöspelaren Jesper Jensen tvingades att kliva av isen efter att åkt på en ”checking from behind” av Örebros Joonas Rask. Oavsett om tacklingarna och det fysiska spelet resulterade i skador eller inte så får jag känslan av att det var Örebro som vann den fysiska kampen på isen idag.

Jesper Jensen, skada

En bra box

Örebro hade en riktigt bra box i deras penaltykill. Malmö lyckas inte komma till särskilt många farliga lägen i powerplay. En bra box när man tar 20 utvisningsminuter är viktigt, och bra box det hade man. Det blir därför en enormt stor anledning till att Örebro vann matchen.

Präglades av en baksmälla

Jag måste bara ta och hålla med Niklas Eriksson, Örebros huvudtränare, som ikväll efter matchen tyckte att matchen hade präglats av en baksmälla. Malmö och Örebro är två lag som gärna vill spela fysiskt och åka mycket skridskor. Det är även två lag om gillar ett fysiskt spel.

− Sedan var det en match som präglades av lite baksmälla efter nyårsfirandet, inte vet jag, säger Niklas Eriksson på presskonferensen efter matchen.