Här vill Mora kommun bygga en ny arena

0
9393

Mora Kommun är i eld och lågor efter att Mora IK avancerat till SHL. Igår hyllades laget av kommunen och invånarna. Nu kan Hockeybladet berätta kommunens planer för att tillmötesgå arenakraven.
– Vi hoppas kunna bygga en arena vid Siljans strand, säger Anna Hed kommunalråd i Mora till Hockeybladet.

Mora IK är klara för SHL och Smidjegrav Arena klarar inte kraven för att spela i SHL. Att bygga om den befintliga arenan är inget som är möjligt enligt kommunalrådet Anna Hed.

– Det finns inget utrymme att bygga ut Smidjegrav och då får vi titta på andra alternativ, säger Anna Hed till Hockeybladet.

Privata intressenter

Mora kommun söker privata intressenter för att bygga en ny arena i kommunen och helst vill de får med Vasaloppet, som även de är i behov av nya lokaler i kommunen. Ska Mora kommun få med Vasaloppet på tåget krävs att arenan ligger bra till gentemot Vasaloppsmålet mitt i Mora.

– Det finns ett område i Mora strand som vi har på förslag att ska bli ett sport- och evenemangsområde. Det skulle passa både Mora IK, Vasaloppet och kommunen att lägga arenan där. Dessutom blir det nära resecentrum, säger Hed och fortsätter:

– Vi behöver privata intressenter för att kunna bygga den nya arenan som klarar kraven, Som kommun kan vi inte bygga den själva utan att behöva tumma på budgeten. Det får inte drabba barn- och ungdomsidrotten och inte skolor med mera.

Nu flirtar Mora kommun stort med Vasaloppet som behöver nya lokaler för sin växande verksamhet, speciellt under vinterveckorna där Vasaloppet är giganter i Mora. Blir det inte Vasaloppet som går in som privat intressent kan den nya arenan komma att byggas utanför centrala Mora.

Ta tillbaka Siljan

Att ha en arena vid Siljans strand skulle inte bara vara praktiskt för Mora kommun, det skulle även ligga stor prestige i det. Det skulle vara att visa att det är Mora som är Siljan, något som i alla fall Moras och Leksands supportrar dividerar om.

Här vill kommunen att den nya arenan i Mora ska ligga. Moras kommunalråd Anna Hed är infälld.

– Det är helt klart att det skulle vara bra för oss som kommun att ha en stor arena vid Siljan.

En arena för många

Nu är det inte bara Mora IK och Vasaloppet som skulle husera i en ny arena vid Siljans strand. Det som finns i planerna är en multiarena som skulle kunna locka artister till Mora. En dröm för kommunalrådet är att till exempel Melodifestivalen skulle kunna arrangeras i Mora.

– Skulle vi kunna få Melodifestivalen till Mora skulle det betyda mycket för kommunen. Även konserter med mera skulle betyda mycket för oss, vi är en turistort och om det är mer som lockar är det ju bättre.

Idag träffar Mora kommun och Mora IK den delegation från SHL som är uppe i Mora för att titta på hur Smidjegrav uppfyller kraven från SHL och ishockeyförbundet. Det finns ett tydligt arenakrav på 3 500 sittplatser och minst 5 500 åskådarplatser för att få licens att spela i den högsta ligan, SHL.

– Det är Mora kommun som äger arenan sedan något år tillbaka och det ligger på oss som arenaägare att se till att arenakraven uppfylls. Nu kommer vi inte kunna uppfylla kraven till hösten och vi hoppas kunna få dispens, säger Hed.

För att få dispens gäller det att ha en handlingsplan på när Mora kan upplåta en arena som motsvarar kraven. SHL vill inte kalla det för dispens.

– Det finns inga dispenser längre. Har man ingen godkänd arena krävs en handlingsplan precis som gjorts med Karlskrona tidigare. Det är förbundets licensnämnd som godkänner föreningarna, säger Jörgen Lindgren vd för SHL till Hockeybladet.

Det finns ingen chans att Mora kan bygga den nya arenan redan till hösten. Det tar mycket längre än så.

– Jag skulle tippa att det kan ta två år innan det är klart, säger Hed.

Kommentarer

Kommentarer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

tre × 1 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.