MIF-RBK: Nytt stekhett Skånederby väntar

Publikfest och nytt stekhett Skånederby väntar i Malmö Arena den 28:e december. Förra Skånederbyt i Malmö Arena hade ”endast” 9 559 åskådare. Men i det kommande derbyt så är där redan 12 023 sålda i skrivande stund av 12 600 möjliga platser. Det kommer till att bli publikfest.

Skånederbyn är alltid prestigefyllda möten. Kanske inte för alla, men för alla skåningar som är hockeyintresserade. För att antingen håller du på Malmö eller så håller du på Rögle. Därför betyder alltid ett Skånederby mycket för skåningarna. Det är även därför det allt blir prestigefyllda möten.

Förutsättningarna

Ett nytt stekhett Skånederby väntar på att komma in i våra tv-rutor. Inför derbyt kommer Malmö från fyra vinster och en förlust på straffar om man ser på de senaste fem matcherna. Man har alltså tagit tolv av 15 möjliga poäng. Deras målvakt har också varit riktigt viktig för Malmö. Men där är ett frågetecken, kommer Malmö att klara av det fysiska spelet mot Rögle om publikfavoriten Emil Sylvegård inte spelar? Sylvegård klev av i förra matchen efter en tackling.

Rögle vann senaste matchen mot Färjestad med ett mål på övertid. Matcher slutade 1 – 0 till Rögle. Medans Malmö har tagit tolv poäng på de fem senaste så har Rögle endast kammat hem åtta poäng på de senaste fem matcherna. Även om man nu fått tillbaka Dennis Everberg i spel så har man tappat Nils Höglander till JVM. Har Rögle vad som krävs för att vinna mot ett formstarkt Malmö?

 Stjärnornas krig

Båda lagen har ett par självklara stjärnor. Ett lag fler än det andra. Spelare som Fredrik Händemark, Dennis Everberg, Daniel Zaar, Kodie Curran, och Frederik Storm. Men sedan är där andra spelare som också brukar betyda mycket i Skånederbyn som energihöjaren Emil Sylvegård och Leon Bristedt.

Stjärnspelarna i Malmö

Fredrik Händemark är den stora offensivt och defensivt skickliga centern som Malmö besitter. Blir det fler säsongen i Malmötröjan eller åker lagkaptenen och interna poängligaledaren över Atlanten? Eller blir det en flytt över Östersjön och bort till KHL? Lagkaptenen har producerat 22 poäng på 28 matcher.

Frederik Storm den återstående pusselbiten från eran ”Dansk dynamit”. Sedan Nichlas Hardt och Malmö lämnat varandra är Storm den sista halvan kvar av de radarparet ”Dansk dynamit”. Det var två snabba och spelskickliga forwards. Hardt var däremot mer fysisk, speciellt i slutspel. Nu är det alltså bara Storm kvar i Malmö som bidrar mycket offensivt. Denna säsongen har han stått för 18 poäng på 26 matcher. Men det kan vara så att Malmödanskens vistelse i Malmö går mot sitt slut. Det är nämligen osäkert om han väljer att stanna och skriva på ett nytt kontrakt med Skåneklubben eller om han väljer att flytta utomlands.

Emil Sylvegård är en riktigt publikfavorit i Malmö Arena. Om det är gruff, då ska han vara där, blir det mål, då ska han vara där. Det är då det blir bäst stämning i Arenan. Malmöfansen älskar Sylvegård medans Röglefansen hatar honom. Det kommer till att bli en känslofylldmatch. Kanske och förhoppningsvis utan dess like. Curran och Sylvegård kanske hamnar i luven på varandra igen. Det är en fight som aldrig fick ett slut förra Skånederbyt.

Nytt stekhett derby, Emil SYövegård
Foto: Bildbyårn

Stjärnspelarna i Rögle

Dennis Everberg är den profilstarka forwarden med 70 NHL-matcher på sitt konto samt 50 KHL-matcher. Han skrev i somras på ett kontrakt som sträcker sig över 5 säsonger, hans kontrakt med Rögle tar alltså slut efter säsongen 23/24. Han drabbades av en rälig hjärnskakning och har under denna säsongen endast spelat 18 matcher.

Daniel Zaar har varit nyckeln i de senaste derbyna mot Malmö denna säsongen. I de två tidigare spelade Skånederbyna har den kvicke forwarden producerat sex poäng (2+4) på två matcher. Fortsätter denna formen innebär det att Malmö kommer till att få tre mål emot sig.

Kodie Curran, den offensivt skicklige backen som har producerat hela 24 poäng på 23 matcher. Det är imponerade siffror som förstärker hoten mot Malmömålet tillsammans med Daniel Zaar. Kanske kan han till och med få Sylvegård ur balans, likt det vi fick se i förra derbyt.

Nytt stekhett derby
Foto: Bildbyrån

Ett nytt stekhett Skånederby står och väntar en match som Leon Bristedt Rögles stämningshöjare ska spela. En energifylld forward som också brukar producera offensivt då han har 19 poäng på 23 matcher visar det på en viss offensiv skicklighet. Men inte bara det, Bristedt har väl kommit att bli lite av en publikfavorit nu mer, så att om han producerar framåt kanske Malmöfansen hörs lite mindre och Röglefansen lite mer.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN