LEKSANDS IF: Raka spåret mot Hockeyallsvenskan

Strax innan jul förra året var Leksands IF i total kris. Laget hade förlorat nio raka matcher och stod för en historisk neråtgående trend. Klubben hade inte på 42 år förlorat så många matcher i rad. Då kom Roger Melin. 

Den 18 december förra året tog Roger Melin över Leksands IF. Laget hade blivit historiska med nio raka förluster och framtiden såg väldigt mörk ut. 2019 skulle Leksand fira 100-års jubileum och det vore en skam om inte den klassiska föreningen spelade i Sveriges högsta liga då. General manager Thomas Johansson såg problemet och sparkade Leif Carlsson efter 0-3 hemma mot Oskarshamn.

Nytt namn i föreningen blir Roger Melin. 62-åringen från Enköping hade vunnit SM-Guld med Brynäs, vunnit priset årets tränare två gånger och tagit upp AIK i SHL. Melin beskrivs av hockeyexperter på detta sätt: Hans ledarstil är sansad, lugn och bygger mycket på spelarens egna ansvar. Den 18 december 2018 blir Melin ny tränare i Leksands IF.

Vann åtta av elva matcher

Första matchen med Leksand blir på annandagen 2018. Matchen vinner Leksand mot Almtuna med 3-2. Detta betydde en seger direkt för Melin. Fast denna dag blev ishockey helt plötsligt oviktigt efter en händelse i slutet av den andra perioden.

Hela Sverige ställde sig bakom Forsberg och Leksand i denna tragiska händelse. Kan det varit detta som stärkte laget tillsammans med en ny tränare vilket fick de blåvita att rada upp segrar efter segrar. När Leksand ställdes mot Oskarshamn igen dryga månaden senare hade klubben vunnit åtta av elva matcher.

Segern mot smålänningarna var starten på en förlustfri svit på fem raka trepoängare. Leksand klättrade uppåt i tabellen. När serien sammanfattades några veckor senare slutade laget på en fjärdeplats och slutspelsserien väntade.

Revanschen på Mora IK

Efter att ha vunnit samtliga matcher väntade AIK i playoff. Rundan inleddes på Hovet och Melins gäng vann med 2-1. Returen uppe i Dalarna blev varken spännande eller intressant. Från att vara uträknade, utskrattade och bortglömda krossades seriesegrarna med hela 7-2 i Tegera Arena. Kvalet till SHL inleds, mot en gammal kompis från förr.

Den femte april 2018 är ett datum få leksingar kommer att glömma. Efter storspel av Axel Brage och en oväntad målskytt fick Leksand den revanschen på Mora man väntat på. 3:08 in i den fjärde perioden i den femte matchen skjuter August Berg in 3-2 för Leksand och man är tillbaka i SHL. 

Vi hoppar fram till september månad. SHL inleds med hemmaplan mot Malmö IF. Skåningarnas plan är försenat och matchen skjuts upp. När väl pucken släpps är det hemmalaget som vinner matchen med 5-2. En bra start för nykomlingarna. Efter en plump i maskineriet i Oskarshamn vinner man mot Skellefteå. De tar poäng borta mot HV71 och krossar Brynäs hemma. Där och då tar det roliga slut.

Inget lägligt uppehåll

Efter åtta raka förluster är det dags att möta Brynäs igen. Nu på bortaplan i Gävle. Senast laget vann var mot just Brynäs. Det blir en ny förlust och rekordet från fjolåret är tangerat. Leksand har verkligen gjort allt för att vinna. Melin har klätt sig i folkdräkt och laget har spelat i blått på hemmaplan. När allt var som värst kom segern.

För första gången denna säsong vinner Leksand två matcher i rad – borta mot Växjö och Malmö. Då kommer det minst lägliga uppehållet. Tre Kronor ska spela Karjala Cup och Leksand med två raka segrar och en strimma av hopp och självförtroende får vänta. När dagen äntligen kommer för match krossas man av Linköping.

Johansson har förtroende för Melin 

Efter detta har laget gått som tåget – mot Hockeyallsvenskan. 0-4, 1-7, 0-5 på de senaste matcherna och frågan är inte om utan när Melin byts ut. Enligt Expressen har Thomas Johansson, han som anställde Melin för 11 månader sedan fortfarande förtroende för honom. Frågan är dock hur länge.

Den femte december möts Leksand och IK Oskarshamn varandra igen i Tegera Arena. 356 dagar efter 3-0 vinsten för smålänningarna vilket fick Johansson att sparka Carlsson. Frågan är nu om historien upprepar sig.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN