Foto: Tomas Hedlund (Bildbyrån infälld)

Hockeybladet träffade Leksands supporterförenings ordförande och klackledare, Martin Jönslars-Eriksson för en exklusiv intervju. Då släppte han bomben att nu är det slut.
– Jag vill se hockey, säger Martin Jönslars-Eriksson till Hockeybladet.

Leksand har inte haft någon succésäsong, det är heller inget någon räknat med. Nu är vi mitt inne i kvalserien mellan Dalarivalerna Leksand och Mora. Hockeybladet stämde träff med Martin Jönslars-Eriksson, ordförande, medlemsansvarig och klackledare för supporterföreningen Leksand Superstars. Redan när vi ses släpper han bomben att det är hans sista matcher som klackledare. Efter fyra år får det vara nog.

– Jag har varit klackledare i fyra år nu och nu är det dags för någon annan att ta över, säger Martin Jönslars-Eriksson till Hockeybladet.

Det är en spänd och samtidigt förväntansfull klackledare som tar emot Hockeybladet i Superstars egna butik i centrala Leksand. Det arbetas för högtryck inför kvällens superviktiga match borta mot Mora. Trots anspänningen är Jönslars-Eriksson lugn och han tror stenhårt på att Leksand ska vinna och kvittera matchserien ikväll. Han tror också att Leksands supportrar kommer att äga Smidjegrav i Mora.

– Vi vet vad som gäller och sittplats i Mora brukar vara sega att få igång. Jag tror att vi kommer att äga läktarna ikväll, säger han.

Med ett underläge inför den andra matchen i bäst av sju hoppas naturligtvis Jönslars-Eriksson att Leksand ska vända det här och att han har minst fyra matcher kvar på räcket som klackledare för sitt älskade Leksand. Ett uppdrag som han själv tog på sig för ungefär fyra år sedan.

– Klackledartornet var tomt och jag tröttnade på stämningen, så jag gick upp och ställde mig där och på den vägen är det.

Vem blir ny klackledare?

Det är inte klart vem som kommer att ta över som klackledare i Superstars efter Martin. Han hoppas att det är någon som själv vågar ta initiativet att göra som han själv gjorde för snart fyra år sedan.

– Jag hoppas att vi lämnar tornet tomt och att någon tar tag i det på eget initiativ, det var så jag gjorde och det har funkat bra. Det är ju inte så att det kommer vara tyst bara för att jag inte står där.

Att han slutar som klackledare beror till stora delar på att han saknar hockeyn. Som klackledare ser du inte mycket mer än den publik man försöker göra så högljudd som möjligt. Nu vill han se hockey och till att börja med kommer han sätta sig på långsidan.

– Jag vill se hockey, det saknar jag idag. Det är anledningen till att jag slutar. Till en början kommer jag inte att stå i klacken, då tror jag att många kommer att förutsätta att jag ska leda klacken också. Men sen blir det klacken igen, det är det bästa stället man kan se hockey på.

Ett råd på vägen

Martin Jönslars-Eriksson har ett gått råd till den eller de som tar över efter honom som klackledare för en av Sveriges största och trognaste klackar.

– Var glad och ha ett leende. Det är inte bra att bli arg. Visst har jag blivit arg, men det hjälper inte att skälla på folk.

Han slänger dock in en liten brasklapp om sitt avhopp, utan att vilja hamna i samma dilemma som en av hans företrädare Emil Nilsén; som ville lägga av i flera år innan han till slut la klackledarrollen på hyllan.

– Det skulle vara om vi åker ur, jag vet inte riktigt om jag vill lämna då. Det skulle kännas fel.

Mora–Leksand, ikväll klockan 19.15 i Smidjegrav Arena i Mora

Kommentarer

Kommentarer