De Allsvenska klubbarna i uppror efter nya tv-avtalen

De Allsvenska lagen är besvikna och vill ha en jämnare fördelning av tv-avtalen. Nu hotar bland annat Leksand med att dra sig ur svensk hockey om inte en förändring sker. Leksands vd Christer Plars säger dock att det inte är dem som hotar.
Vi känner att vi är hotade utifrån som det ser ut i dag, säger han till Sportbladet.

Leksand har tillsammans med fem andra Allsvenska klubbar skrivit ett brev till Svenska ishockeyförbundet och uttryckt sina känslor kring härvan. Enligt Aftonbladet kommer avtalet som börjar gälla nästa säsong innebära att SHL-klubbarna får omkring 45 miljoner, medan samma tv-bolag ger de Allsvenska klubbarna 2,3 miljoner kronor för deras avtal.

Klubbarna som skrivit upp sig på den här protesten är AIK, Björklöven, Modo, Timrå och Södertälje. Under matchen mellan Södertälje och Modo under onsdagskvällen hördes flera gånger en växelramsa bestående av ”SHL – Hockeymördare”. HA-klubbarna anser att SHL blir en stängd liga då klyftan mellan klubbarna bara blir större och större. Att det helt enkelt skulle döda den svenska hockeyn. I brevet Skriver de sex klubbarna bland annat:

”Vi kommer inte stillasittande se hur svensk ishockey går mot en riktning som på ekonomiska och sportsliga grunder i princip helt stänger möjligheten för klubbar att kunna nå SHL underifrån samt därmed omöjliggör vår (och andra klubbars) nuvarande verksamhet. Om detta ändå sker kommer vi att noggrant överväga andra alternativ och arbeta för att välja annan väg för att behålla möjligheten att fortsätta vår verksamhet i minst nuvarande (helst ökad) omfattning. Vi ser inte hur vi skulle kunna underlåta att välja annan väg i en sådan situation.”

Vill ha svar innan årsskiftet

De sex klubbarna som nu gått enade i frågan vill ha ett svar innan årsskiftet och Leksands VD Christer Plars menar på att det sänder ett tydligt budskap till dels fansen.

– Det är ett viktigt budskap också till alla våra medlemmar och alla som engagerade supportrar runt klubben, att vi kan ju inte komma på ett årsmöte i sommar och säga, ”sorry, nu ser det ut på det här viset”. Vi ser inte hur vi kan fortsätta på det sätt vi gör i dag. Det är viktigt att förmedla att det är så det är, säger Leksands vd Christer Plars till Hockeynews.se.

Plars fortsätter med att det inte är dem som hotar.

– Det är inte vi som hotar, utan det är vi som känner att vi är hotade utifrån som det ser ut idag, tillägger han till Sportbladet.

Vad händer om lagen drar sig ur?

Anders Larsson, ordförande i Svenska Ishockeyförbundet vill inte spekulera i vad det skulle innebära men är medveten om hur kritiskt situationen är.

– Det här är ju föreningar med höga ambitioner och långa traditioner, jag vill inte uttala mig om vad som skulle hända men på torsdag har vi ett styrelsemöte och ska diskutera det här. På fredag har vi en ordförandekonferens där alla 22 distrikt, samt 14 SHL-föreningar är representerade. Hockeyallsvenskan har också bjudits in till det, säger Larsson till Sportbladet.
Än så länge är det inga fler klubbar som har kommenterat händelsen men vi kan vänta oss se Hockeysverige fortsätta koka.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN