AVSLÖJAR: Leksands IF lämnar Dalarna – går in i Hammarby

0
23038
Foto: Bildbyrån
Leksand spelar just nu en kvalserie mot Mora om en plats i SHL. Serien är den sista upplagan av Slaget om Siljan någonsin. Nu kan Hockeybladet avslöja att Leksand kommer att lämna Dalarna och Tegera Arena för Stockholm och Globen. 1/4 av matcherna kommer inledningsvis att spelas i Leksand. För premiären är det en helt annan arena som gäller.
– I premiären ska vi fylla Tele2 Arena, säger en person med insyn till Hockeybladet.

Leksand och Hammarby har länge varit starkt förknippade med varandra och nu blir skrönorna sanna. Leksand lämnar Dalarna och släpper namnet till Hammarby IF, som i sin tur får ett elitlag i hockey serverat på silverfat. Det har inte varit ett helt lätt beslut att ta för någon av föreningarna.

– I Hammarby var vi tvungna att göra något, annars hade vi varit tvingade att lägga ner hockeyn för gott. Att Leksand kom med detta budet var som en dröm, säger en person inom Hammarby Hockey till Hockeybladet.

Allt är känsligt och det var verkligen inte meningen att det skulle komma ut nu, för det första har Hammarby Fotboll premiär i Allsvenskan idag och senare på kvällen spelar Leksand den otroligt viktiga matchen mot Mora. Allt skulle ha väntat till kvalet var färdigspelat innan planerna skulle presenteras.

– Det är klart att det kom olägligt, men nu är det som det är. Vi hoppas att vi är ett SHL-lag när vi sätter igång flytten till Stockholm. Som avtalet säger kommer vi dock att spela ungefär 1/4 av matcherna, beroende på kval och slutspel, hemma i Tegera Arena, säger en person med insyn i Leksand.

Ska fylla Tele2 Arena

Hammarby Hockey kommer alltså bli först att spela hockey på Tele2 Arena, om det blir i premiären av SHL eller Hockeyallsvenskan återstår att se. Enligt uppgifter ska Svenska Ishockeyförbundet, SHL och Hockeyallsvenskan vara överens om att det är en mycket bra idé att Hammarby tar Leksands plats.

– Ja, vi har förbundet bakom oss. Att det blir två riktigt stora publiklag i Stockholm får förbundet att jubla, säger Hammarbys representant.

Hammarby Hockey har kämpat med ekonomi och dålig publiktillströmning under många år. För ett antal år sedan gick man i konkurs. Fem år senare hade Bajen Fans spelat upp sitt lag till Hockeyettan och Hammarby fick tillbaka namnet efter att näringsförbudet upphävts. Nu hoppas klubben att supportrarna ska ta hockeyn till sitt hjärta och att Leksandssupportrarna kommer att fortsätta stötta sitt lag, även om de heter Hammarby.

Så ska det finansieras

Att få hela projektet att gå ihop krävs ett stort finansiellt nätverk där Leksands IF står för 1/4 av kostnaderna, Leksands kommun står för 1/4, Hammarby Hockey står för 1/4 samt ett nätverk av sponsorer står för 1/4 av kostnaderna. Laget kommer att spela 17 av 26 matcher i Globen, sex matcher i Tegera Arena och tre matcher kommer att spelas på Tele2 Arena. Fyller man Tele2 Arena i samtliga matcher kommer en stor del av budgeten att vara i hamn.

 – Fyller vi Globen match efter match kommer vi att bli extremt starka ekonomiskt och vi räknar med att vara en maktfaktor inom svensk ishockey inom fem år, säger Leksandskällan.

Bussar från Leksand

För att bibehålla det lokala stödet från Dalarna kommer det att gå 14 gratisbussar per match från olika delar av Dalarna. Det enda som krävs är att du har matchbiljett.

Alla som har en vit Leksandsmatchtröja kommer att kunna byta ut den mot en grön Hammarbytröja.

Fotnot: Sett till antalet 1/4 är det ganska uppenbart att detta är ett aprilskämt.

Kommentarer

Kommentarer

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.