Växjö bröt förlustsviten – vann smålandsderbyt

VÄXJÖ. Smålandsderby mellan Växjö och HV71 där bortalaget jagade fjärde raka segern för säsongen lagen emellan. Växjö bröt förlustsviten och vann mot ett HV71 med påtagliga problem på backsidan.

Smålandsderby mellan Växjö och HV71 där bortalaget jagade fjärde raka segern mot Växjö för säsongen. Bara timmarna innan nedsläpp meddelade HV71 att målvakten Felix Sandström inte fanns med i uppställningen. Istället fick J20-målvakten Hugo Alnefelt backa upp Jonas Gunnarsson som var tillbaka i HV-målet. Innan matchen så uppmärksammades Thomas Kiiskinen som spelat 200 matcher i Lakerströjan.

Växjö bröt förlustsviten - vann smålandsderbytVäxjö bröt förlustsviten - vann smålandsderbyt

Lundberg öppnade målskyttet

Inledningen av matchen var relativt lugn och tempot man hade förväntat sig saknades. Det bitter målchanser åt båda håll. Hemmalaget hade dock ett litet spelmässigt övertag och tog rättvist ledningen i matchen genom Arvid Lundberg assisterad av Kris Versteeg som visar fin form och fortsätter utöka poängskörden. Växjö växte med målet och hade flera chanser att utöka till 2-0, närmast var ett skott i ribban. Precis efter periodpaus brakade lagen samman då Växjös Brendan Shinnimin körde in i Kristofer Berglund, vilket fick Martin Fehervary att se rött och crosscheckade Shinnimin hårt in i sargen.

Stora försvarsproblem i HV71

Växjö öppnade andra perioden starkast och var det tyngre laget. Tidigt in i perioden fick Växjö ett powerplay, man tog tillvara på chansen och David Bernhardt utökade hemmalagets ledning till 2-0. Gästerna HV71 har efter landslagsuppehållet haft problem med backspelet och kvällens match var inget undantag. HV71 hade stora försvarsproblem och en 3-0 puck hängde i luften, vilket tvingade HV att ta en timeout i mitten av andra perioden, i ett försök att komma tillbaka in i matchen. Timeouten gav önskad effekt och Mattias Tedenby reducerade 10.55 in i perioden till 2-1 i numerärt överläge, assisterad av Nils Andersson och Robin Figren.

Växjö bröt förlustsviten

Växjö fortsatte vara det spelförande laget även i tredje perioden och Janne Pesonen utökade hemmalagets ledning till 3-1 i numerärt överläge assisterad av Joel Persson och Kris Versteeg. Samma Pesonen drog snabbt efter målet på sig en tvåminutare för Highsticking men HV71 lyckades inte etablera något vidare spel i anfallszon och hemmalaget höll undan. Det skulle dröja tolv minuter in i matchen då Anton Bengtsson bryter sig fram och liggandes smäller upp 3-2 pucken i nättaket. HV71 plockade med minuten kvar ut målvakten Jonas Gunnarsson i ett sista hopp om att få fram en kvittering. Växjö lyckades hålla undan och bröt förlustsviten mot HV71, genom att vinna smålandsderbyt mot HV71 med 3-2.