KRÖNIKA: HV71 från botten till toppen

Formstarka HV71 tog ännu en seger under lördagseftermiddagen borta mot Rögle, och är nu på allvar med och slåss uppe i toppen i en oerhört tät tabell. På knappt två månader har HV71 gått från botten till toppen.

I höstas genomförde HV71 en närmst legendarisk insats mot rivalen Växjö när de slog densamme med 0-4 i Vida Arena. Försäsongen hade gått strålande men början av säsongen hade gått knackigt tills den här matchen i Växjö kom. Vi fick se ett kanske för bra HV71 och jag var inte den enda som hyllade laget till skyarna. Även Cmores expert Sanny Lindström gjorde detsamma, och var mer eller mindre knockad av HV71:s starka prestation. Men var det början på något nytt eller endast en engångsföreteelse?
Det visade sig bli mer åt det senare. För efter stormatchen mot Växjö väntade Frölunda borta och Mora hemma. Båda förlustmatcher, där briljansen som laget visade mot Växjö kändes som totalt bortblåst och istället för en resa mot toppen blev det början på en resa till botten. Sanny skrev i sin krönika ”jag blir fan inte riktigt klok på HV71”. Och just då, vem kunde det?

Gunnarsson, Sandström och Tedenby

Jag har dock tyckt att målvakterna, Gunnarsson och Sandström, plus energiknippet Tedenby varit de mest stabila i laget sedan i höstas. Än mer ojämn var kvalitén på övriga spelare i laget. HV71 var länge ett lag som med vind i seglen kunde besegra vilket lag som helst, men i minsta motvind kunde falla som dominobrickor. Ett tag fungerade inget och laget var i stort sett sämst i hela SHL i de flesta spelformer, framförallt det svaga powerplayet som nästan hellre gav motståndarna fördel. Som HV-supporter såg det länge hopplöst ut och gamla spöken från den turbulenta tiden mellan 2011-2016 kändes rulla i revy. Vad värre var, var att det såg oklart ut var felet låg, vilken ände skulle man börja på för att få till någon förändring? Missnöjet och tveksamheten mot huvudtränare Johan Lindbom blev större i HV-lägret.

”Lillis” tar över

Målkungen Martin Thörnberg skadades redan under försäsongen och det var oklart om han ens skulle komma tillbaka den här säsongen eller överhuvudtaget. Det kändes dock som en frälsning när Filip Sandberg (medlem i den framgångsrika bumbibjörn-kedjan) kom tillbaka från San José Barracuda för att skapa förändring i HV71. Men han hann knappt ta på sig den blåa tröjan innan även han skadades, resten av säsongen. Lindbom fick kämpa i motvind, han ledde ett lag som hade oerhört svårt att vinna matcher. Ändå kom det lite som en chock när det tillkännagavs att Johan Lindbom, guldtränare och HV-ikon, och HV71 skulle gå skilda vägar. Andretränaren Stephan ”Lillis” Lundh skulle ta plats som huvudtränare. Bland fansen rådde det delad mening huruvida det här var den bästa lösningen.

Vändningen och framtiden

”Lillis” fick en smakstart som ny huvudtränare när HV71 besegrade Rögle med 0-1 i Ängelholm. Redan efter segern spekulerades det i media om en eventuell ”Lillis”-effekt, medan det samtidigt hör till det vanliga att lag reser sig något efter ett tränarbyte. Bara framtiden fick utvisa om det skulle bli någon ”Lillis-effekt”.

Elva matcher senare har HV71 klättrat från en ständig play-in-plats till överskiktet av tabellen. Det är ett märkbart nytt HV71 under ”Lillis” ledning. En resning som jag i ärlighetens namn trodde jag aldrig skulle få se under den här säsongen. Och då tillhör jag ändå optimisterna. Det ska därför bli extra spännande att följa HV71 under resten av säsongen. Men i år är tabellen som bekant ovanligt tät och varje poäng betyder verkligen oerhört mycket, oavsett vilket lag man hejar på. Man kan lugnt säga att hockeyälskare har en actionspäckad SHL-vinter och vår att se fram emot 2019!

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN