JOHAN HULT: ”Vi måste vara realistiska”

För Johan Hult pågår jobbet för fullt att spika truppen inför kommande säsong. Drömmen är att få truppen klar så snart som möjligt. Men det betyder inte att han kommer stressa fram något.
-När vi väl sätter oss ner med en spelare för att skriva kontrakt så är det viktigt att bådas magkänslor är rätt. Det är den bästa grunden vi kan ha, säger Johan Hult till Hockeybladet.

Lagbygget är i fullgång för HV71:s sportchef Johan Hult. Ett lagbygge som fick sig en liten svängom sedan David Ullström oväntat blev klar för NHL. Även om det ställde till det lite för sportchef Hult så är han glad för alla spelare som lyckats ta sig över Atlanten.

-Det är klart att det var oväntat samtidigt så är det otroligt roligt som förening att vi kan leverera spelare till NHL. Och spelare på flera olika plan som Erik Brännström född 99 och spelare som varit hos oss ett tag draftade killar som Kevin Stenlund, Linus Söderström. Dessa tillsammans med David Ullström, Lawrence Pilut, Filip Sandberg, det är en bredd på spelarna vi levererat till NHL som gänget som kommit direkt från Hockeyallsvenskan. Andreas Borgman och Victor Ejdsell.

-Sen har vi Pierre Engvall där det finns en överhängande risk att han försvinner till NHL. Men absolut att det var överraskande att David Ullström blev klar för NHL. Men vi tycker det är väldigt roligt för honom och unnar honom den chansen fullt ut.

Fantastiska faciliteter i föreningen

Tittar man tillbaka genom åren så har HV71 inte varit i framkant med att leverera spelare till NHL. Men de två senaste säsongerna så har listan växt sig allt längre, på gott och ont. Ett exempel är Andreas Borgman som efter endast en säsong i SHL och HV71 tog sig raka vägen in i NHL. Vad är det som ligger bakom framgången?

-När killar kommer från Hockeyallsvenskan så vet vi såklart att dom är duktiga. Men man kanske inte har en direkt utsatt och förbestämd plan på hur man ska arbeta med dem. Utgångsläget och förhoppningen är att vi ska få chansen att arbeta med dem under en tvåårsperiod. Sen är det kul att se utvecklingen. Killarna vi har haft har ett driv och tar ett oerhört stort ansvar för sin egen utveckling. Men man får heller inte glömma bort vart dom kommer ifrån. Borgman var i Timrå och Västerås, Ejdsell i Karlskoga och Engvall i Mora. De klubbarna ska man inte glömma bort. Så vi ska inte sitta och slå oss själva för bröstet och tycka att vi gör allting rätt för det gör vi alltid heller.

I sommar kommer HV71 låta en is ligga kvar för spelare att träna på. Just faciliteterna kring klubben tror Johan Hult är en del av den framgång som spelare under senare år har haft.

-Vi tycker själva att vi har fantastiska faciliteter där spelarna har alla möjligheter att bli en bra ishockeyspelare. I grund och botten och med de faciliteterna tillsammans med väldigt duktiga tränare som bollplank så finns alla möjligheter i världen att lyckas. Men nyckeln till detta ligger i spelarnas eget ansvar att komma till jobbet varje dag och göra sitt bästa och bli bättre varje dag. Ett exempel är Lawrence Pilut som under fyra år här varit otroligt noggrann och lägger ner otroligt mycket tid och är fruktansvärt målmedveten. Han har skapat sitt eget driv, sina egna utmaningar och ansvar och pressat sig själv till att se hur bra han själv kan bli.

Första gången i HV:s historia

Faciliteterna tillsammans med bra tränare i både senior och ungdomslag är också en del av spelarnas utveckling. Framförallt tränarna i juniorlagen som gav Lias Andersson och Erik Brännström möjligheten att skapa historia för HV71

-Vi har otroligt duktiga ledare i A-laget och lika duktiga i senior och ungdomslagen. Framförallt juniortränarna. Se bara på killar som Erik Brännström och Lias Andersson som gått genom våra juniorlag. Båda killarna går tillsammans i första draften och det tror jag aldrig tidigare hänt i HV:s historia. Det finns tre aspekter i möjligheten att utvecklas. Miljön att utvecklas i, ledarna och det egna drivet att alltid bli bättre.

Inga kontraktsförhandlingar med drömduon

Ett datum som läggs väldigt mycket fokus på är 1 maj. Då är det fritt fram för KHL-spelare att göra klart med nya klubbar och framförallt för klubbar att presentera KHL-spelare. En som det pratats mycket om är Simon Önerud och en annan är André Pettersson. Två drömvärvningar såklart men det pågår inga kontraktsförhandlingar med varken Simon eller André.

-Jag förstår att folk pratar om Simon Önerud och även om André Pettersson som har HV-anknytning. Det pågår inga kontraktsförhandlingar med någon av dessa killar i dagsläget. Det gäller att vara realistiska mot dessa killar och det finns olika aspekter att kolla på. Simon till exempel kanske vill vara ute lite längre. André i sin tur har varit ute lite längre. Men samtidigt så har han producerat på en otroligt hög nivå. Vilket gör att han blir otroligt attraktiv som spelare och säkert både i KHL och Schweiz. De ligorna har sen en plånbok som inte vi kan mäta oss vid, och det lockar såklart spelare.

Några drömförstärkningar från tidigare HV-stjärnor som i dagsläget befinner sig i USA räknar Johan Hult heller inte med även om det sker en kontinuerlig kontakt mellan spelarna och HV71.

-Vi försöker hålla en kontinuerlig kontakt med spelare på andra sidan. I vintras var vi över och hälsade på hos dels Oscar Fantenberg och där träffade vi även Filip Sandberg. Sen håller vi såklart telefonkontakt. Men det betyder inte att spelaren ska komma tillbaka året efter. Fantenberg till exempel har utgående avtal. Men han är en kille som jag tycker ska spela i NHL och har kapacitet för det.

Om vi avslutar med att kolla på kommande säsong. Vad är det ni letar efter för typ av spelare och har ni några kontraktserbjudande för spelare att ta ställning till?

-Vi vet att vi kommer behöva minst en spetsforward och en spetsback. Det är ingen hemlighet att vi behöver någon som någon som kan förgylla det lite grann. Egentligen gillar jag inte ordet spets då det kan betyda så lika saker. Men nu är det någon som kan gå i ur och skur. En tydlig ledare på och utanför isen, en spelare som kliver fram när det verkligen behövs. Vi för diskussioner med spelare på flera plan.

-Men sen är det såhär att idag väntar spelare lite längre att skriva på då man väntar in vad som sker i exempelvis KHL, NHL och Schweiz. Det måste vi ha acceptans för samtidigt som det är viktigt för oss att vara tydliga med våra tankar, planer och vad vill vi uppnå. Det gäller att ha en ömsesidig research från båda håll. Tidsramen är svår att bestämma. Men när vi väl sätter oss ner med en spelare för att skriva kontrakt så är det viktigt att bådas magkänslor är rätt. Det är den bästa grunden vi kan ha, avslutar Johan Hult.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN