HV71 tillbaka i semifinal: ”Lägstanivån är högre än tidigare”

0
551

För första gången på sex år finns HV71 med bland semifinallagen. Man slog ut rivalen Färjestad i fyra raka matcher och kommer nu ställas mot Malmö. Enligt tränaren Johan Lindbom är det främst den höga lägstanivån som skördat framgången.

HV71 spände musklerna och gick blankt igenom rivalmötet med Färjestad. Smålänningarna vann med 4–0 i matcher, men tränaren Johan Lindbom belyser att serien var jämnare än så.
– Det var jämnt, precis som det ska vara i slutspel, men jag tycker att vi presterade bra överlag och hittade vägar att vinna. En jämn serie trots siffrorna. Vi hade en bra fart, skapade mycket chanser och var lite mer puckförande än vad de var.

”Malmö vann rättvist”

Nu väntar semifinal för första gången sedan laget tog guld 2010. Laget slutade tvåa i grundserien och höll en bra form rakt igenom. De är en av storfavoriterna till SM-guldet, men enligt Johan Lindbom finns det fortfarande saker att förbättra i spelet.
– Ja, man vill ju alltid bli bättre i allt. Nummer ett är att försöka bibehålla farten. Ibland har vi en tendens till att bli överambitiösa och ta ut oss mer än vi behöver, så det gäller att alla lyder spelplanen.

I semifinalen väntar Malmö, som i sin tur slog ut seriesegraren Växjö med 4–2 i matcher.
– Vi möter ett riktigt bra lag. En bred trupp med bra spets på målvaktssidan och framförallt ett bra powerplay. Det är något vi måste försöka knäcka, säger Johan och fortsätter:
– De har bra fart och jobbar stenhårt. Jag har sett nästan alla deras matcher mot Växjö. De gjorde det väldigt bra och vann rättvis.

Lång vila

HV71 var det enda laget som slog ut sina kvartsfinalmotståndare med 4–0 och har inte spelat sedan förra fredagen.
– Vi tog ledigt under helgen därefter. Sedan jobbade vi under måndag och tisdag med skridskoåkning och kondition – och sedan dess har vi höjt intensiteten ytterligare, säger Johan.

Är det en fördel för er att ni fått längre vila än övriga lag inför semifinalen?
– Nja, jag tycker inte det. Vi hade nog nästan velat spela tidigare för att slippa stå och stampa efter det. Blir det jämna matcher kan det ju dock vara en fördel i längden att man fått längre tid till återhämtning.

”Väldigt konsekventa”

Johan Lindbom tog över HV71 inför förra säsongen. Då tog det slut i kvartsfinalen mot Skellefteå med 0–4 i matcher. Det är främst den höga lägstanivån som han tycker särskiljer årets trupp från föregångaren.
– Vi har fått ihop gruppen riktigt bra och alla offrar sig för varandra. Bredden har varit vårt vapen hela året och en spelidé som alla tror på. Vi har varit väldigt konsekventa i vårt spel.

Ändrade ni några större detaljer i spelidén inför den här säsongen?
– Nej, inte mycket. Det var mest förberedelserna inför säsongen och sedan har vi ju haft ett år till på oss att vidareutveckla fjolårets spelidé. Lägstanivån är högre än vad jag tycker den varit tidigare.

Kommentarer

Kommentarer

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

10 + elva =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.