HV71: Kaptenen visade vägen i hemmapremiären

JÖNKÖPING. HV71 tog emot Frölunda i sin hemmapremiär i årets SHL. Smålänningarna lyckades efter en jämn match besegra göteborgarna med 3-2 i ett kokande Kinnarps Arena och tog därmed säsongens första seger.

Både HV71 och Frölunda kom från tunga premiärförluster efter 4-0 mot Rögle respektive 5-2 mot Brynäs. Idag var båda lagen sugna på revansch och jagade säsongens första seger. Hemmalaget var dock aningen vassare och lyckades till slut vinna med 3-2 efter att kaptenen visat vägen i tredje perioden.

Högt tempo redan från start

Kvällens drabbning mellan hemmalaget HV71 och gästande Frölunda bjöd på en rafflande inledning med högt tempo. Frölunda var laget som tog initiativet i matchen bland annat genom ett powerplay redan efter en minut där man producerade flera vassa möjligheter. HV lyckades hålla tätt i boxplay och jobbade sig därefter in i matchen på ett sätt som gav utdelning. Efter 9:49 spräckte Linus Sandin HVs nolla med en fin backhand bakom Niklas Rubin efter ett hårt jobb i forechecken av Christian Sandberg. Därmed kunde nyförvärvet från Rögle titulera sig som premiärskytt för hemmalaget med första målet för säsongen. Dryga fyra minuter senare kom svaret från Frölunda efter ett fint mönsteranfall signerat Lundqvist, Friberg och Mustonen där den sistnämnde stod för nätrasslet efter 13:37 in i första perioden.

I den andra perioden trappades tempot ner en aning jämfört med period ett. Denna gången var det HV som tilldelades ett tidigt powerplay utan lyckat resultat. Men ledningsmålet skulle dock komma efter 4:31 när rutinerade Martin Thörnberg lade in pucken på mål där ytterligare ett nyförvärv Axel Holmström kunde snappa upp returen och på volley slå in pucken via Rubin in i mål. Frölunda var inte helt ofarliga heller och skapade en del vassa chanser där hemmalagets målvakt Jonas Gunnarsson tvingades stå för ett par svettiga räddningar, där bland en fin plockräddning på Johan Sundströms projektil mot sitt vänstra kryss. HV hade även en lysande möjlighet att utöka ledningen precis innan periodpaus då målskytten Holmström hittade en fri Simon Önerud i slottet som inte lyckades överlista Frölunda-keepern. HV hade dock nätkänning för 3-1 då Christian Sandberg, efter lite kalabalik framför mål, lyckades slå in pucken med handsken och därav ett korrekt bortdömt mål av domarteamet.

Kaptenen matchvinnare

Tredje perioden speglades av mycket utvisningar, vissa mer diskutabla än andra. Först var det Frölunda som fick utdelning i spelformen 2:27 in i perioden efter ett backskott av Brandon Gormley som letade sig in bakom Gunnarsson i HV-målet, bra skymning framför mål av Joel Lundqvist fram till 2-2. Bara någon minut senare var det hemmalagets tur i powerplay där kaptenen Simon Önerud visade vägen genom att trycka sig in på mål för att hitta bortre hörnet bakom Niklas Rubin fram till 3-2. Resten av perioden var det Frölunda som hade kommandot i jakt på en kvittering, med undantag för ett backskott av HV-backen Nils Andersson som lyckades träffa ramen. Slutformeringen av Frölunda i spel sex mot fem bjöd på ett fåtal chanser. Bäst möjlighet hade norrmannen Mats Roselli Olsen som frispelades av assistkungen Ryan Lasch över centrallinjen, men man lyckades ej överlista Gunnarsson som stod för en fin sidledsförflytting. Hemmalaget spelade med mycket hjärta och hårt arbete i egen zon och lyckades hålla tätt vilket resulterade i säsongens första vinst såväl som första tre-poängaren.

”Steg i rätt riktning”

Frölunda var såklart inte nöjda efter matchen då man åkt på två förluster i inledningen av serien. Dock menar backen Theodor Lennström på att det är en klar förbättring jämfört med matchen senast i Scandinavium och ett steg i rätt riktning:

– Det är en hård och intensiv match där ute, även en rolig match att spela med bra fart men det är såklart tråkigt med en förlust. Vi hade många skott och chanser i slutskedet av tredje men deras målvakt står upp bra, tufft att vi inte lyckas få in pucken. Klart bättre match idag jämfört med sist, ett steg i rätt riktning och vi tar med och många bra saker från denna matchen, säger Theodor Lennström till Cmore efter slutsignalen.

”Fantastiskt skönt”

Matchvinnaren Simon Önerud var betydligt gladare efter att ha tagit säsongens första vinst Han tycker att det är ett helt annat HV på isen idag då man kämpar för varandra på ett helt annat sätt vilket till slut ledde till tre poäng:

– Det känns fantastiskt skönt med vinst, en riktig kämpar-insats i vår borg ikväll. Vi kommer ut som ett helt annat lag idag. Sist i Ängelholm hade vi väl fyra kanske fem bra byten sen var resten skit, idag var det mycket bättre och vi lyckas ta tre poäng. Vi tar med oss att vi hade bra avvägningar där vi skulle spela konstruktiv eller spela det enkla, även såklart Didriks (Strömberg) många skottäck som jag tror vägde över till vår sida idag, säger Simon Önerud i segerintervjun hos Cmore.

Önerud menar även på att utdelningen i powerplay idag var extremt välbehövligt och att det är något man ska fortsätta jobba med:

– Det är en tajt serie och vi måste komma upp i minst denna nivån varje match för att kunna vara med och kriga i toppen. Såklart skönt att powerplay lossnar, det är något som ska sitta för att vara med i toppen av tabellen. Utdelningen idag ger oss förhoppningsvis självförtroende inför fortsättningen och vi ska fortsätta nöta på träningarna, avslutar kapten Önerud.