HEDLUND: Skit rinner nedåt och det måste HV71 inse

Det är med blandade känslor jag skriver denna krönika, jag har varit med när laget i mitt hjärta degraderades. Jag har full förståelse för hur hela HV71 känner det just nu, snacka om att vakna upp i en enorm baksmälla. Nu gäller det att agera och låta huvuden rulla, för skit rinner nedåt.

Handen på hjärtat, om du fick skriva tio klubbar, halva SHL, som riskerade att åka ur SHL den här säsongen, skulle du ha HV71 med på den listan? Inte jag, kval kanske – men det är lätt att säga med facit i hand. Det är mycket som är lätt att säga dagen efter att HV71 trillat ur, ja de har gjort, SHL. De skulle inte vara någon slagpåse, de skulle snarare vara med och slåss om SM-guldet, de var inte favoriter – men de var utmanare till guldet.

Nu står vi här dagen efter och funderar vad det är som gått snett, allvarligt funderade jag på det redan i höstas. Inte så allvarligt, men när Oscar Sundh och Martin Thörnberg inte fick förlängt reagerade jag. Inte på att de inte fick förlängt, utan på sättet. Det är så en sjuk förening arbetar. Nu ska ni inte tro att det var detta som var starten till haveriet i Jönköping 2021.

Backa bandet

Förfallet i HV71 startade innan, sedan 15 december 2013, drygt sju år, har HV71 sparkat tre huvudtränare, Ulf Dahlén 2013. Johan Lindbom 2018 och Nicklas Rahm 2021, haft sex huvudtränare och ingen har varit i klubben längre än två säsonger. Total brist på kontinuitet, faktum är att på 2000-talet är det endast Pär Mårts som tränat laget fler än tre säsonger.

Nu börjar vi någonstans hitta problemet och när jag går igenom HV71:s arkiv ser jag ett gemensamt mönster. Fem personer i klubben med start antingen 2014 eller 2015, kom in i en förening som krävde förändringar. Efter det har det varit mer eller mindre organiserat kaos. Ett kaos som startade med att flera i toppen på klubben fick lämna.

2014 kom Peter Ekelund in som general manager och under sig hade han Johan Hult, sportchef och Johan Davidsson, assisterande sportchef. Alltså tre personer med likande arbetsuppgifter. Året efter kom den nya styrelseordföranden Sten-Åke Karlsson och klubbdirektören Agne Bengtsson. Samtliga är kvar i föreningen, ordföranden Karlsson har dock meddelat att han inte ställer upp till omval.

2017

Hade inte HV71 vunnit SM-guld 2017 kanske förändringen kommit redan där, men nu vann man ju och allt var frid och fröjd utåt vid Vätterns södra strand. Nu fyra år senare är det katastrof på samma ställe.

Nu kom kallduschen 2021 i stället, framgångstippade med nästan en perfekt försäsong, kanske hade Johan Hult rätt om Martin Thörnberg och Oscar Sundh ändå? Seriestart och fem raka förluster och nu började det att knaka rejält i fogarna vars fogmassa redan hade ramlat loss.

Anställer bästa vännen

Sedan 2016 fanns sportchefen Hults bästa vän i båset, Nicklas Rahm var assisterande tränare och de hade en masterplan. Planen var att en dag skulle Rahm ta över som huvudtränare och han fick ta över bästa vännens verk, eller ska vi säga vrak? Det skulle visa sig att det inte gick att rädda. Nu ska vi dock säga att desperata försök gjordes att rädda kvar klubben i SHL.

15 december återvände Stephan Lundh till ledarstaben i HV71. Inte som mentor till sin förre adept, inte som huvudtränare utan som underställd, assisterande tränare. In kommer förra säsongens huvudtränare, nu som assisterande – det höll i en månad. 17 januari tvingades Johan Hult sparka sin bästa vän. Annars hade han troligen fått sparken själv, av ordföranden Sten-Åke Karlsson eller klubbdirektören Agne Bengtsson.

Nu hoppar assisterande sportchefen Johan Davidsson av sitt uppdrag, i alla fall efter säsongen. Nu kom någon på att de skulle kräma ur det sista hos klubbikonen, nu in i ledarstaben och stötta upp träningarna. I ett lag som redan hade fyra tränare på isen inklusive målvaktstränaren. Vem skulle spelarna lyssna på?

Skit rinner nedåt

I en klubb som HV71 där allt har handlat om kronor och ören, att man kan köpa framgångar genom att värva dyrt från i stort sett vem man vill. Pengarna kommer ju alltid in med segrar. Nu är en 36-årig svit i SHL över och det är bara att bygga om. Eller bara och bara? Nej, naturligtvis behöver de som bär ansvaret att ställa sina platser till förfogande. Sten-Åke Karlsson var först att lämna skeppet medan det sjönk. Nu bör hela styrelsen, klubbdirektör Agne Bengtsson och sportchef Johan Hult ta konsekvenserna och avgå, eftersom skit rinner nedåt.

Till sist

Jag önskar ingen spelare, ledare, eller supporter det som samtliga i och kring HV71 känner just nu. Det är dessutom svårare än någonsin att komma tillbaka till SHL, endast ett lag går upp, kan gå upp och många rustar för att ta sig upp redan 2021/2022.

Spelar HV71 i SHL då? Det får tiden utvisa, men jag tvivlar. Jag tror att de behöver en säsong att landa, en säsong att bygga, så till säsongen 2023/2024 kan de vara ett av lagen som aspirerar på en plats i SHL. Vet inte om det är en tröst för HV71:s supportrar just nu, men jag är en usel tippare.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN