Foto: Bildbyrån

HV71 kommer möta Brynäs i SM-final 2017. Här kommer lite tankar hur HV71 måste spela för att till slut stå som vinnare och ta SM-guldet.

Det är två något överraskande lag som till slut står på varsin sida av isen i finalen. Brynäs och HV71 var det inte många som tippade på innan säsongen startade. Men bägge lagen har verkligen växt ju närmre man kommit finalen.

Vägen mot finalen för Jönköpingslaget har varit att först slå Färjestad med 4-0 i matcher. I semifinalen väntade Malmö Redhawks som fick se sig besegrade med 4-1. Man kan sammanfatta det som en relativt enkel resa även om matcherna varit betydligt tuffare och motståndarna kanske kunde tagit någon match till i serien.

Man har en del avbräck inför serien mot Brynäs. David Ullström är borta med en bruten arm som han ådrog sig redan i kvartsfinalserien. Chris Abbott skadade nacken under träning i veckan och kommer inte heller att spela mer denna säsong.

Matchcoachning
Johan Lindbom, Nicklas Rahm och Stephan “Lillis” Lundh har fyra “förstakedjor” att jobba med. Bredden i HV71 är fantastisk och tränarna har kunnat matcha laget jämt och därmed ligga flera minuter i mindre istid/match än motståndarna. Detta har märkts då laget i de tredje perioderna har varit urstarkt och kunnat både säkra ledningar och vända matcher.

Det som ligger HV71 i fatet är att många av spelarna inte har varit i en final innan. Känslan och situationen är speciell, men man ska inte räkna bort det faktum att man har spelare som både spelat och vunnit SM-finaler innan. Dessa herrar kommer det bli viktigt att använda då det blir avgörande lägen i finalmatcherna.

Man har under slutspelet fått både sitt powerplay och boxplay att fungera på en bra nivå igen. Det är viktigt att tränarstaben fortsätter ha förtroende för de spelarna som gjort det bra hittills.

HV71:s tre nycklar

Special teams
Man måste stoppa Brynäs fina powerplay samtidigt som det pånyttfödda egna spelet i överläge måste fortsätta att fungera.

Alla femmor delaktiga
Precis som i kvart- och semifinal är det en nyckel att samtliga femmor är delaktiga. Bredden i laget är sanslöst stor och det är alltid en femma om kliver in och avgör då en annan inte fungerar för dagen.

Skridskoåkningen
Man måste fortsätta att åka skridskor och trötta ut motståndarlaget. Man har vunnit alla tredjeperioder hittills i slutspelet och det visar på att laget är otroligt bra tränade.

Så kommer HV71 matcha laget

Målvakter

Linus Söderström (Fredrik Pettersson-Wentzel)
Att Linus kommer få fortsätta i målet är en självklarhet efter att ha spelat fantastiskt i både kvart och semi. Pettersson-Wentzel är en riktigt bra backup ifall något skulle hända eller man behöver en förändring längst bak.

Backar

Adam AlmqvistKristofer Berglund
Adam har höjt sig avsevärt när matcherna blivit viktigare, kommer fortsatt matchas i powerplay. Berglund är en av nyckelbackarna i HV71s defensiv och kommer få många minuter i boxplay.

Christoffer PerssonMikko Lehtonen
Persson kommer även han användas mycket i boxplay och är HV71s sheriff i det defensiva arbetet. Lehtonen kom in sent men har verkligen visat att han är en tillgång både offensivt och defensivt.

Andreas BorgmanLawrence Pilut
Kommer vara det mest offensiva backparet i HV71. Borgman är otroligt viktig med sin fysik och är svår att stoppa när han väljer att gå på sina raider i anfallszon. Pilut tvekar inte heller han på att fylla på i offensiv zon.

Dylan Reese
Har varit skadedrabbad den här säsongen. Men sen han kom in har powerplayspelet lyft sig. Kommer spela mycket trots sin roll som sjundeback.

Forwards

Simon ÖnerudErik ChristensenMartin Thörnberg
Christensen som fick hoppa upp i hierarkin då Ullström bröt armen i kvartsfinalserien har verkligen spelat upp sig ju längre slutspelet gått. Önerud och Thörnberg behöver inte mycket presentation, två pjäser som ska leverera poäng i finalerna.

Pär ArlbrandtTed BrithénOscar Sundh
Arlbrandt har fått ordentlig fart på poängskörden med 8p (1+7) på de nio slutspelsmatcherna. Brithén med sitt defensiva slit och smarta centerspel kommer med all säkerhet få ihop en hel del poäng även i finalen. Den sista länken Sundh är den med absolut störst hjärta, kommer användas i boxplay och kommer offra varenda kroppsdel för att vinna.

Filip SandbergLias AnderssonMattias Tedenby
“Bumbibjörnskedjan” behöver väl knappt någon presentation. Här kommer det gå undan, är inte Brynäsbackarna på tå när den här linan är inne kommer det sluta med förskräckelse. Sandberg har gjort sex mål på nio matcher och är i superform.

Kevin StenlundAnton BengtssonErik Andersson
En gnuggarkedja med både Bengtsson och Stenlund som inte tvekar att smälla på. Erik Andersson är kedjans finlirare som inte fått det att stämma 100% men potentialen finns där.

Christoffer Törngren
Kommer vara trettonde forward. När Abbott gick sönder är han den naturliga ersättaren. Han är enligt rapporter ruskigt spelsugen och kommer säkert få några byten varje period.

Guiden är skriven i samarbete med HVKollen>>>

Annonser

Kommentarer

Kommentarer