FBK-HV71: Storspelande Markus Svensson förlängde FBK:s poängsvit

Toppmöte redan i första matchen för säsongen när Färjestad tog emot HV71 i Löfbergs Arena. Två lag på spelhumör vars båda målvakter sattes ordentligt på prov. Färjestads svit från 2001 med poäng i premiären håller i sig då Karlstadslaget vann kvällens match med 3-1.

Snacka om att det var full fart, kraft och intensitet från båda lagen i säsongspremiären. Felix Sandström i HV-målet och kollegan Markus Svensson i Färjestadskassen sattes direkt på prov och fick några svettiga minuter i början av matchen. Christoffer Törngren som förra säsongen spelade i Färjestad var på spelhumör och hade flertalet farliga målchanser men en storspelande Markus Svensson i Färjestadburen spikade igen gång på gång. Men detta var målvakternas match där Felix Sandström hade fått hela 27(!) skott efter två perioder.

-Helt okej första period, vi var kanske lite nervösa i början men vi kom tillbaka och det blev en jämn första period, sa Joakim Nygård till Cmore efter första perioden.

Storspel av Markus Svensson

I en kollision med Felix Sandström så skadade sig Robin Figren och TV-bilder visade hur han åtta minuter in i matchen plockade av sig utrustningen i omklädningsrummet. Han behövde sy några stygn och var tillbaka i spel i andraperioden. Johan Johnsson blev den som fick täcka upp för Figren. HV71 och i synnerhet Christoffer Törngren växte rejält efter att Figren klev av i förstaperioden. HV fick ett powerplay och fullständigt bombarderade avslut mot Färjestadsmålet. Hade inte hemmalaget haft en storspelande Markus Svenson i mål så hade smålänningarna kunnat haft ledningen med några mål redan efter förstaperioden.

Felix Sandströms tur att briljera

Mattias Tedenby i HV71 drällde med pucken vilket bäddade för ett riktigt drömmål signerat firma Johansson, Nygård och Ryno. Den sistnämnde stänkte med en backhand in 1-0 målet för Färjestad efter 16 spelade minuter. Där och då vände matchen lite till Färjestads fördel och man kunde efter utvisning av Alexander Ytterell avsluta andraperioden i numerärt överläge. På samma sätt som HV71 bombarderade Markus Svensson var det nu ombytta roller. Där storspel av Felix Sandström höll HV71 kvar i matchen. Efter två spelade perioder hade Färjestad visserligen ledningen i matchen. Men Felix Sandström i HV-målet hade räddat hela 27(!) av 28 skott.

”Jag tycker inte vi är riktigt på tårna i den första perioden, men de sista 10 minuterna i den andra perioden spelar vi riktigt bra. Kan vi fortsätta med det spelet i den 3e perioden kommer vi ha en bra chans att vinna matchen” sammanfattar Johan Ryno efter 2a perioden.

Sviten intakt

HV71 gjorde vad man kunde för att försöka få till en kvittering i matchen. Mikael Wikstrand utökade hemmalagets ledning till 2-0 i spel i numerärt överläge. Tillslut fick Mattias Tedenby hål på Markus Svensson och kunde reducera till 2-1. Slutresultatet skrevs sen till 3-1 av Jesper Olofsson då HV71 plockat ut målvakten. Därmed förlänger Färjestad sin 17-åriga (!) poängsvit då man tagit poäng i seriepremiären från 2001.