ARVIDSSON: Hult skruvade ner förväntningarna – HV71 tog guld

Att HV71 skulle gå och vinna SM-guld säsongen 2017 var det inte många som trodde. De som trots allt trodde det fick sig säkerligen en funderare när Johan Hult gick ut och skruvade ner förväntningarna. En flerårsplan presenterades och i lugn och ro vann man guld. 

Ja, jag får ta åt mig att jag på lunchrasten satt och tippade HV71 till SM-guldet innan säsongen drog igång 2017. Det var jag säkerligen ganska ensam om speciellt efter att Johan Hult senare gick ut och presenterade en flerårsplan. HV71 skulle inte vara ett SM-guldlag på några år. Med detta menade han såklart inte att det inte skulle ske, men kanske inte just där och då. Men HV71 lyckades och kanske gjorde dem det för tidigt? Allting klaffade kolla bara på spelare som Linus Söderström, Andreas Borgman och bumbibjörnarna som splittrades.

Men med framgången så föds det motsatta, spelare blir intressanta på marknaden. I detta fall var det spelare som HV71 lyckats värva och fostra i lugn och ro. Borgman till exempel är en spelare som från ingenstans blev någon som HV-fansen sent kommer att glömma, Linus Söderström likaså. Om man då försöker dra en röd tråd så är det att de hade förväntningarna på sig som alla andra som kommer till HV71. Men de fick arbeta i lugn och ro tillsammans med deras tränare. I efterhand så tror jag att det var Johan Hults genidrag att skruva ner förväntningarna inför säsongen som till stor del blev en anledning att laget tog guld.

Kom SM-guldet för tidigt?

Innan denna säsong drog igång önskade fansen spets och spelare vid namn att minnas. Jag kan personligen bli tokig på ordet ”spets” det kan lika gärna betyda den där ”festen” jag blev bjuden på men satsningen uteblev och jag tog en tidig taxi hem. ”Spetsen” uteblev och tro mig den fanns där, men ingen vågade visa den. Tillbaka till nutid och från danskläder till matchställ. Flerårsplanen grusades och laget tog guld – splittrades och flerårsplanen grusades.

Ja ibland undrar jag till och med om guldet kom förtidigt, var man beredd på det och vad som komma skulle? Guldets baksida känner alla till, ja att spelare väljer att lämna efter säsongen för NHL/KHL och för framförallt pengar. Ska man leta fram en missräkning så är det väl den att föreningen inte räknat med att spelare som Borgman skulle ta klivet rakt till NHL. Klubben hade nog räknat något längre med en del spelare.

Dags att lugna fansen 

I dagarna skickade HV71 ut inbjudningar till möte med North Banks Supporters och senare även ett möte med klubbens medlemmar. Utgångspunkt är bland annat att summera lagets prestationer och hur man ser på den sportliga prestationen. Jag gillar detta och jag ser inget annat än positiva resultat med det. Fans och sponsorer är oroliga och behöver lugn. Men framförallt behöver HV71 lugn och det är vad jag tror dem är ute efter med dessa möten. HV71 vill själva inte benämna det som en krissituation utan mer en dipp, vilket det är, en dipp som drabbar alla förr eller senare. Den blir heller inte enklare att reda ut i en storm av oroliga fans, sponsorer och medier som hela tiden trycker på och kräver förändring och att något måste göras – vilket dem nu gör.

HV71 behöver lugn och ro och jag tror att det är detta som HV71 och sportchef Johan Hult delvis är ute efter. Det var ett genidrag av honom att skruva ner förväntningarna förra gången under guldsäsongen och det skulle inte förvåna mig om det blir samma sak nu, frågan är om det inte hade varit ännu bättre om det kom innan säsongen drog igång.

 

Tack för att ni läste!

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN