Stockholm ligger femton år efter i tiden

Det har nog inte undgått någon hockeyintresserad i detta land med två raka guld i världsmästerskapen att Stockholm har problem med att infria sina ord om ”skridsko-staden”. Det går endast en ishall på hundratusen invånare i Sveriges huvudstad. 

Hockeybladet.nu och många andra medier möttes av nyheten fredagen den 26 november av att Zinkensdamms ishall var i så dåligt skick så att den var tvungen att stängas med omedelbar verkan av säkerhetsskäl. Hela åtta föreningar samsas om denna lilla hall belägen på Södermalm i Stockholm. Där Hammarby Idrottsförening anses som huvudförening med både sina ishockeyungdomar och bandylaget, som i vanliga fall håller till på den stora planen bredvid. Men på grund av den varma hösten fått haft sina träningar inne i hallen. Ishallen byggdes 1986 som en reservarena till Globen och efter den runda bollen i Johanneshov stod färdig så skulle Zinkens ishall monteras ned. Så blev inte fallet och genom åren så har Gabriel Landeskog, Johnny Oduya, Mika Zibanejad och många fler inlett sina karriärer där.

Ägdes av Hammarby Hockey 

Efter Globen byggdes så tog Hammarby Hockey över driften av ishallen och påbörjade ett arbete med att isolera väggarna och göra sig hemmastadda i hallen. Fram till 2006 så skötte man driften innan Stockholm stad tog tillbaka den. Då hade man upptäckt mögel i hallen och innerväggarna fick rivas. Sedan dess har egentligen inget nämnvärt hänt. Två år senare så går Hammarby Hockey i konkurs och fansen byggde upp en ny förening, Bajen Fans Hockey. Föreningen hamnar ute i Sätra i den så kallade MB-Hallen som numer heter SDC-Hallen.

Stockholm ligger femton år efter i tiden
Foto: Hammarbyhockey.se

Bara några dagar efter stängningen av Zinkens Ishall så gör Stockholms stad bedömningen att även MB-Hallen är i fara för stängning. Stockholms stad går ut med att det inte är ett direkt akut läge så som det är med Zinken, trots att det även där är glidningar i marken. Dock är det inte direkt nån topparena som ”Bajen” spelar sina matcher i Hockeyettan i. Vittnen pekar ut mögel i hallen och att det stundtals springer råttor i gångarna under läktarna. Hela anläggningen har en nivåskillnad på flera cm från ena kortsidan till den andra. Hallen är inte ens godkänd för spel i Hockeyettan men Hammarby har av förbundet fått dispens, för att det inte finns några alternativ i staden.

Förflyttades till Kärrtorps IP

Till skillnad från herrarna som spelar sina hemmamatcher i Sätra så försvann allt som hade någon form av hemmaplan för damerna och ungdomarna i Hammarby Hockey. ”Bokningen” som har hand om alla idrottsanläggningar i Stockholms stad var helt enkelt tvungna att flytta all verksamhet som ägde rum i den numer avstänga ishallen på Zinkensdamms IP till Kärrtorps IP´s utomhusrink. Där får Hammarby Hockeys damlag träna tills de hittar bättre alternativ. Nästa hemmamatch spelas den 8:e november och den är preliminärt inbokad i Torvalla ishall som ligger i Handens kommun. – Man får helt enkelt trolla med det man har, säger en källa till Hockeybladet.nu. Föreningens J20 lag har fått erbjudanden av motståndarna i serien att få träna hos dom. Ungdomarna får helt enkelt stå ut med Kärrtorp tillsvidare.

Stockholm ligger femton år efter i tiden
Löven syns igenom isen på Kärrtorps IP. Foto: Henric Wauge

Prioriteringen är Hovet

Hockeybladet.nu träffar Göran Tidström, ordförande i Stockholms Ishockeyförbund på Hovet under matchen mellan Djurgården och Linköping, ett toppmöte i SHL. Väldigt långt i från situationen som Hammarby Hockey har som harvar runt i lägre serier utan en direkt hemmaplan. Han är mycket väl medveten om problemen och säger att staden ligger ca femton år efter i tiden jämfört med andra kommuner. -Det går en hall i Stockholm på hundra tusen människor. Medan snittet i Sverige är ca tjugosjutusen per hall, säger Tidström.

Stockholm ligger femton år efter i tiden
Hovet. Foto: Bildbyrån

Förbundet träffade Moderaternas Bo Sundin under onsdagen och la fram sina önskemål om hur man ska komma i fatt andra kommuner i landet. – Vår prioritering ligger på att Hovet rivs och ersätts av en ny arena med en tillhörande träningsanläggning i närheten. – Vi vill även att man sätter i gång med bygget på Sätra IP samt en hall ute i Kärrtorp fortsätter Tidström. Enligt honom så ställer sig Moderaterna och den nytillsatta kommunfullmäktige sig positiva till förslaget men hävdar att det måste fås fram pengar till alla dessa byggen. Där har dock ordföranden ett förslag. – Man måste släppa in företag lite mer som vill satsa på detta och sälja mark för att kunna bygga arenor avslutar Göran Tidström.

Fakta Stockholms ishallar: 
Mälarhöjdens ishall – byggd 1996
Zinkensdamms ishall – byggd 1990
Stora Mossen – byggd 1976
JM-Hallen – byggd 2004
Danicahallen – byggd 2005 (tält)
Husby ishall – byggd 2001
MB-Hallen – byggd 1990
Farsta ishall – byggd 1989
Hovet – byggd 1963 (dock ombyggd några gånger sedan dess)
Globen – byggd 1989

 

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN